Μνήμη Καθηγούμενου Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Καψάνη – Ο Γέροντας της αγάπης († 8 Ιουνίου)

 
*Ευχόμαστε να αναπαύεται εν Κυρίω η ψυχή σου αξιομακάριστε Γέροντα Γεώργιε και από εκεί πάνω που είσαι να προσεύχεσαι για όλους μας και για την Ελλάδα μας. Θα σε θυμόμαστε για όλα αυτά που προσέφερες σε όλους μας , στην Ορθοδοξία μας και στην πατρίδα μας. «Συμπληρούται εφέτος η πέμπτη επέτειος από την κοίμηση του μακαριστού Γέροντός μας π. Γεωργίου. Με την χάρη του Θεού τον αισθανόμεθα ζώντα εν μέσω ημών και ενθυμούμεθα τον θεοφιλή βίο του, τις αγιοπνευματικές διδαχές του και τα ευαγγελικά προστάγματά του…» – Καθηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου – Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος

«..Αισθάνομαι ότι ο Άγιος Θεός με οδήγησε στην μοναχική πολιτεία με τις πρεσβείες της Παναγίας μας. Αισθάνομαι άπειρη ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο για την ευλογία του αυτή και ιδίως για την εγκαταβίωσή μου στο Περιβόλι της Παναγίας . Ένας ταπεινός μοναχός, ο Π.Συμεών, που εκοιμήθει προ λίγων μηνών στη Μονή μας, όταν λίγο προ του θανάτου του ρωτήθηκε που βρίσκεται, απήντησε: τώρα είμαι με το Χριστό. Και όταν είσαι στον Χριστό, είναι ωραία, όπου και αν ευρίσκεσαι, στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή στο Άγιον Όρος. Πράγματι είναι ωραία να είσαι με τον Χριστό, όπου και αν ευρίσκεσαι…»(Απόσπασμα από συνέντευξη του Μακαριστού Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Καψάνη στην Κατερίνα Χουζούρη, από το περιοδικό Τόλμη τ.6 Μάρτιος 2001)

¶Ο αείμνηστος Προηγούμενος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης της Ι.Μ.Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, κοιμήθηκε τα ξημερώματα της Πεντηκοστής (2014) , μετά από σαράντα χρόνια ηγουμενίας και ανεκτίμητης προσφοράς στο Άγιο Όρος και στην Ορθοδοξία συνολικότερα.

Τον Ιούλιο του 1974 έρχεται στο Άγιο Όρος και την Ι.Μ.Οσίου Γρηγορίου και αναλαμβάνει την ηγουμενία. Προηγουμένως βρισκότανε στην ιστορική παλαιά Μονή του Αγίου Γεωργίου Αρμά στη Χαλκίδα. Ανέλαβε μία Μονή με είκοσι περίπου μοναχούς και μετά από σαράντα χρόνια ηγουμενίας και λίγο πριν κοιμηθεί, η Ι.Μ.Οσίου Γρηγορίου έφτασε να αριθμεί περίπου ογδόντα μοναχούς και δοκίμους.

Τεράστιο το έργο του όλα αυτά τα χρόνια εντός και εκτός Αγίου Όρους. Κέρδισε τον σεβασμό και την εκτίμηση Πατριαρχών, Μητροπολιτών, Ηγουμένων, Μοναχών, ασκητών και χιλιάδων λαϊκών που τον είχαν γνωρίσει. Ανέδειξε την ιστορική και αγιασμένη Μονή του Οσίου Γρηγορίου σε τόπο γαλήνης, πνευματικότητας, προσφοράς και αγιασμού.
Μεγάλοι σύγχρονοι Γέροντες και Άγιοι, όπως ο Άγιος Παϊσιος, ο Άγιος Πορφύριος, ο Π.Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο Π.Ιωσήφ ο Βατοπεδινός και πολλοί άλλοι τον είχαν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση και σε ορισμένες περιπτώσεις παρότρυναν υποψήφιους μοναχούς να πάνε και να μονάσουν κοντά του. Χαρακτηριστική περίπτωση από διήγηση μοναχού, στον οποίο και επί λέξη, είχε πει ο αείμνηστος Π.Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, -στην ερώτηση του που να μονάσει – να γίνει μοναχός στην Ι.Μ.Οσίου Γρηγορίου, διότι ο Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, έχει πολύ μεγάλη καρδιά και απέραντη αγάπη.

Η αγάπη και η ταπείνωση του Γέροντα Γεωργίου Καψάνη, ήτανε χαρακτηριστικές των αρετών που τον διακρίνανε. Ακόμα και όταν άρχισαν και τον ταλαιπωρούσαν, σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα υγείας που είχε, ποτέ δεν έχασε το χαμόγελο του και την αγάπη του προς όλους και με την δύναμη της Θείας Χάριτος στεκόταν «πάσης αρχής και εξουσίας και δυνάμεως και κυριότητος και παντός ονόματος» (Εφέσ. 1,21)
Θα κλείσουμε με το λόγο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Ιεροθέου στην μνήμη του μακαριστού Γέροντα Γεωργίου Καψάνη:

«Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος έλεγε για τον Μ. Βασίλειο: ο άγιος του Θεού ήταν και της άνω Ιερουσαλήμ όντως μητροπολίτης. Αυτό ίσχυε και ισχύει και για τον μακαριστό Γεώργιο. Ποθούσε την άνω πόλη, την όντως μητρόπολη, ζούσε για την απόκτηση της Βασιλείας του Θεού, και κατά την διάρκεια των ευλογημένων στιγμών της ζωής του και των οδυνηρών πόνων νοσταλγούσε τα άνω, οπότε όντως ήτανε και έγινε μητροπολίτης της άνω Ιερουσαλήμ, από όπου θα δέεται για την Αδελφότητά του, τα πνευματικά του παιδιά και για όλους τους φίλους και αδελφούς του, αλλά και για αυτούς που τον πολέμησαν, κυρίως όμως θα προσεύχεται για την δόξα και την κραταίωση της Εκκλησίας για την οποία εκδαπανήθηκε οσιακά και μαρτυρικά».

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙΡΩΝ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology