Φαλάφελ με μαυρομάτικα φασόλια


Τα φαλάφελ έγιναν της μόδας τώρα τελευταία ή έτσι μου φαίνεται; Ακούω ξαφνικά να μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το ανατολίτικο αυτό “κεφτεδάκι”! Το φαλάφελ το βλέπεις και νομίζεις ότι πρόκειται για ολόκληρη επιστήμη,
μέχρι την στιγμή που αποφασίζεις να το φτιάξεις και καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ εύκολο και μάλιστα σηκώνει πολλές παραλλαγές. Τα φαλάφελ κανονικά γίνονται με ρεβίθια. Το “κανονικά” όμως δεν ισχύει στη μαγειρική! Με λίγη φαντασία όλα μπορεί να αντικατασταθούν. Ένα σακουλάκι με μαυρομάτικα φασόλια μπορεί να δώσει πολλές συνταγές και στην προκειμένη περίπτωση να γίνει ένα πεντανόστιμο κεφτεδάκι! Θα εκπλαγείτε από το πόσο τέλεια είναι η γεύση των φαλάφελ με τα μαυρομάτικα!Ακόμα και αν δεν σας αρέσουν με τους κλασικούς τρόπους που τα συναντάμε στην ελληνική κουζίνα, αξίζει και μάλιστα με το παραπάνω να τους δώσετε μια ευκαιρία. Δεν χρειάζεται να βράσετε τα φασόλια, αρκεί να θυμηθείτε να τα μουλιάσετε από το προηγούμενο βράδυ. Τραγανά και μυρωδάτα από τα μπαχαρικά είναι μια εξαιρετική vegetarian συνταγή. Εγώ τα συνδύασα με ένα δροσερό ντιπ με γιαούρτι το οποίο ταιριάζει απίστευτα!
Υλικά για 20 φαλάφελ


200 γρ Μαυρομάτικα φασόλια
1 μέτριο κρεμμύδι
μια χούφτα μαϊντανό
1 - 2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κουταλάκι κάρι
1/2 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Για το ντιπ γιαουρτιού
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι


Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα μαυρομάτικα. Εναλλακτικά τα βράζουμε για 15 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και να τα αφήνουμε στο ζεστό νερό για 2 ώρες. Σουρώνουμε τα μαυρομάτικα και τα λιώνουμε σε ένα multi όσο περισσότερο γίνεται.
Μεταφέρουμε τα λιωμένα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ και στην συνέχεια λιώνουμε στο multi το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό. Μεταφέρουμε και αυτό το μείγμα στο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Θα πρέπει να μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι αλλά όχι πολύ γιατί στο τηγάνισμα σφίγγουν.


Ζεσταίνουμε σε δυνατή θερμοκρασία το λάδι σε ένα κατσαρολάκι. Πλάθουμε ένα ένα τα φαλάφελ και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.


Ενώνουμε τα υλικά για το ντιπ και σερβίρουμε.
 

πηγή: 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology