ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ...


Α. ΕΥΧΕΣ
Α1. Εύχομαι ολοψύχως η ευλογία του Θεού να είναι μαζί σας, με τις οικογένειές σας και όλους τους δικούς σας κι όλο το ελληνικό έθνος κι όλο τον κόσμο σ’ όλη σας τη ζωή και σε όλη την αιωνιότητα.

Α2. Εύχομαι, πάλι, ο Θεός να γράψει τα ονόματά σας στην Αιώνια Βίβλο της Ζωής.
 
Α3. Εύχομαι, επίσης, να σας θυμηθεί ο Κύριος στη Βασιλεία Του και να είστε μαζί με τον Αβραάμ, τον Ισαάκ και τον Ιακώβ.

Κατά την Δευτέρα Παρουσία Του να σας βάλει στα δεξιά Του και ο καθένας να ακούσει την πολυπόθητη φωνή Tου: «Δούλε Αγαθέ, είσελθε στην χαρά του Κυρίου σου».

Β. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Β1. Εύχομαι να έχετε υγεία και δουλειά. Να προστατεύει ο Θεός τις οικογένειές σας και τα παιδιά σας για να μην παρασυρθούν από τα ναρκωτικά, το ίντερνετ ή να χωρίζουν.
 
Β2. Να μη γκρινιάζετε με τις γυναίκες σας. Να έχετε ομόνοια.

Με ρωτούν μερικοί άνδρες: «Aν γκρινιάζουν οι γυναίκες, τί να κάνουμε»; Και τους λέω: «Nα θυμάστε τον Τσόρτσιλ, τον μεγάλο πολιτικό». Μια γυναίκα του λέει μια μέρα: «Αν σε είχα άνδρα μου θα σου έδινα δηλητήριο». Και εκείνος της απάντησε: «Κι εγώ αν σε είχα γυναίκα μου θα το έπινα».

Γ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Γ1. Για να έχουμε ευλογία από το Θεό σαν άτομα, σαν οικογένειες, σαν έθνος, πρέπει να εξομολογούμαστε και να εκκλησιαζόμαστε τακτικά, να λέμε την ευχούλα αδιάλειπτα: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε με», «Υπεραγία Θεοτόκε Σῶσον ἡμᾶς».
Ο Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος λέει: «Κάθε φορά που λέμε, Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε με, μυστικά η φωνή του Θεού απαντά: «Αἱ ἁμαρτίαι σου ἀφέωνται».
 
Γ2. Να νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή από λάδι και τις άλλες ημέρες νηστείας που ώρισε η Εκκλησία. Μία αιτία που αρρωσταίνουμε από καρδιά, εγκεφαλικά, καρκίνο και άλλες αρρώστιες, είναι ότι δεν τηρούμε τις νηστείες (πολυφαγία-γαστριμαργία) και ο Θεός δεν μας προστατεύει. Αφήνει τα μικρόβια και μας προσβάλλουν.
 
Να διαβάζουμε την Αγία Γραφή κάθε μέρα. Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος λέει: «Η των Γραφῶν ἀνάγνωσις, των ουρανών έστι η επάνοιξις».
Να κάνετε ελεημοσύνη σε φτωχές οικογένειες.

Δ. ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
Δ1. Αυτά είναι τα χρυσά κλειδιά που ανοίγουν τις πύλες του ουρανού και έρχονται οι ευλογίες του Θεού στη γη.
 
Δ2. Στον τάφο δεν θα μπορούμε να πούμε ούτε «Κύριε Ελέησον» ούτε κανένα καλό έργο να κάνουμε. Ό,τι δώσαμε με τα χεράκια μας, αυτό είναι δικό μας. Τα αλλά θα τα πάρουν οι άλλοι. Δεν μας ανήκουν. Τα σάβανα, δηλαδή, τα νεκρικά κουστούμια, δεν έχουν τσέπες. Είναι άτσεπα. Έχασα τα πάντα εκτός από εκείνα που έδωσα. Τίποτα δεν είναι δικό μου, όταν είναι μόνο για τον εαυτό μου.
 
Δ3. Μας λέει η λογική: «Mην δίνεις, γιατί θα στερηθείς και θα πεινάσεις». Μας λέει η πίστη: «Δώσε για να σου δώσει ο Θεός εκατό φορές περισσότερα από όσα έδωσες».
 
Δ4. Κουλός είναι αυτός που δεν έχει χέρια. Όμως, τα χέρια του κουλού είναι πολύ καλύτερα από τα χέρια του τσιγκούνη. Θέλεις να γίνεις φτωχός και εσύ κι εγώ; Θησαύριζε. Θέλεις να έχεις αφθονία; Σκόρπιζε με την ελεημοσύνη. Θέλεις να γίνεις ζητιάνος; Aποθήκευε. Θέλεις να πεθάνεις από την πείνα; Kλείσε τα μάτια σου και τα αυτιά σου στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη δυστυχία.

Ε. ΓΙΑΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΗ;
Ε1. Υπάρχουμε για να δοξάζουμε τον Θεό και να προσφέρουμε αγάπη και χαρά στους άλλους. Η μεγαλύτερη χαρά προς τη ζωή είναι η χαρά που νιώθουμε όταν χαρά χαρίζουμε.
 
Ε2. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε: «Όποιος κάνει ελεημοσύνη και όσο πιο πολύ μπορεί, πέφτει στην αγκαλιά του Θεού, αγοράζει τον Παράδεισο και οι άγγελοι τον περιμένουν στον ουρανό.
 
Ε3. Ο Όσιος ο Γαβριήλ ο Γεωργιανός, ο δια Χριστόν Σαλός, έλεγε:
«Στους εσχάτους χρόνους, τους ανθρώπους θα τους σώσει η καλοσύνη, η ταπείνωση, και η αγάπη.
 
Η καλοσύνη ανοίγει τις πύλες του παραδείσου.
Η ταπείνωση οδηγεί στον παράδεισο.
Και η αγάπη εμφανίζει τον ίδιο το Θεό.
 
«Να κάνετε το καλό, έλεγε, στα πνευματικά του παιδιά για να σας σώσει η καλοσύνη σας».

Να είστε ευλογημένοι από τον Θεό εν τω αιώνι τούτο και εν τω μέλλοντι.

Πηγή:agiooros.net απο τ' αδέρφι μου Αποστολος Α. aposal
(Απομαγνητοφωνημένο μήνυμα Γέροντος Γαβριήλ – Καρυές Άγιον Όρος, 7/2/2019)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology