f

Panel

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019

Συνταγή Βασιλόπιτας : Εύκολη και γρήγορη προσπάθεια

ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ : Παραμονή Πρωτοχρονιάς χωρίς βασιλόπιτα δεν είναι πρωτοχρονιά. Είναι η εποχή της βασιλόπιτας, όπως και να το κάνουμε!
Μια φορά το χρόνο έχει την τιμητική της, και όλοι περιμένουμε πώς και πώς για ένα λαχταριστό κομμάτι.
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ

Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου».

Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος».

Βασιλόπιτα τσουρέκι, κέικ, παραδοσιακή, με σοκολάτα, light, βασιλόπιτες για όλα τα γούστα.
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ -Επί το έργον:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά.

(Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι)

Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.

Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα.

Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.

Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ.

Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ.

Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.

Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.

Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί!!!

Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!

Βασιλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη:
Τα υλικά που θα χρειστούμε είναι:

300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
7 γρ. μαχλέπι
2 γρ. μαστίχα

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια

2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά (200 γρ.) θερμοκρασία δωματίου
75 ml γάλα 3,5% λιπαρά

400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα 
 
 
 
 
 
 
Από Askitikon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MHNYMA

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ιερός ναός Παντοκράτορα, η Αγιά Σοφιά της Πάτρας.

Στην άνω πόλη της Πάτρας κοντά στο κάστρο βρίσκεται ο επιβλητικός Ιερός Ναός του Παντοκράτορα. Είναι πολύ σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο α...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...