Τό μόνο κακό που έχεις είναι ότι είσαι τρομερά ευαίσθητος

Εσύ, μου είπε ο Γέροντας, το μόνο κακό που έχεις είναι ότι είσαι τρομερά ευαίσθητος και δεν δέχεσαι να σε προσβάλλουν. Για το πρώτο, δεν ευθύνεσαι εσύ. Το κληρονόμησες από τον παπα-Γιάννη.
Καί η ευαισθησία η μεγάλη δεν είναι καλή. Καλή είναι για τους άλλους, οι οποίοι συνήθως την εκμεταλλεύονται. Και μάλιστα, πολύ άσχημα. Ενώ για εκείνον που την έχει είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να φανταστείς! Άσε που αποτελεί και την γενεσιουργό αιτία όλων των ασθενειών. Γι’ αυτό, προσπάθησε να την αποβάλεις. Ή έστω, να την περιορίσεις. Διαφορετικά θα κάνεις κακό και στον εαυτό σου, αλλά και στην οικογένειά σου. Που στο κάτω κάτω, δεν σου χρωστάει και τίποτα, για να την ταλαιπωρείς, και μάλιστα, χωρίς κανένα λόγο.Όσον αφορά το δεύτερο, δηλαδή την προσβολή, αυτή κανείς δεν την ανέχεται με ευχαρίστηση. Πολύ περισσότερο εσύ, που είσαι υπερήφανος και έχεις την αξίωση από τους άλλους να μη σε προσβάλλουν, όπως δεν τους προσβάλλεις κι εσύ. Όμως, αυτά δεν γίνονται σήμερα. Και όλοι μας είμαστε θύματα της προσβολής, που μας προκαλούν οι άλλοι. Δηλαδή, όταν λέμε προσβολή, τι εννοούμε; Εσύ πρέπει να ξέρεις καλύτερα από εμένα, εκείνη την ηθική μείωση, την ηθική βλάβη ή την αμφισβήτηση του κύρους μας από τρίτους. Έ, πως να τους ελέγξεις, παιδί μου, αυτούς τους τρίτους; Ελέγχονται; Ασφαλώς όχι. 
Τό σωστό και δίκαιο είναι να μην προσβάλλει κανείς κανέναν και να μην προσβάλλεται από κανέναν. Δύσκολο πολύ. Αλλά, όχι και ακατόρθωτο. Και αυτό ακριβώς επιδιώκει να πετύχει σήμερα η Εκκλησία του Χριστού.Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που γίνεται κάποια παραχώρηση από τον Θεό, γιά να δοκιμασθεί η δική μας αντοχή και το δικό μας πιστεύω. Και ξέρεις, παιδί μου, γιατί; Γιατί στη θεωρία συμφωνούμε όλοι. Και η βαθμολογία είναι ίδια για όλους! Είναι το “άριστα”. Ενώ στήν πράξη τά θαλασσώνουμε… Και πολύ λίγοι είναι αυτοί που πιάνουν τη βάση!Θά μου πείς, τώρα, Εσύ Παππούλη, τα εφαρμόζεις αυτά; Τι να σου πώ, βρέ παιδί μου, μιά ζωή αγωνίζομαι, να κάνω το θέλημα του Θεού. Δεν ξέρω εάν το κατόρθωσα. Εκείνος ξέρει. Σου έχω ξαναπεί: μόνο το έλεός Του θα μας σώσει. Αλήθεια, δεν μου είπες: Ύστερα από όσα συνέβησαν, εξακολουθείς ακόμη να πιστεύεις ότι δεν σ’ αγαπώ; 
 
Από το βιβλίο Ανθολόγιο Συμβουλών Γέροντος Πορφυρίου 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology