Ο Άγιος Κολούμπα και το λοιμώδες σύννεφο


Μια άλλη φορά επίσης, ενώ ο άγιος ζούσε στο νησί Iouan (τώρα Iona), και καθόταν στο µικρό λόφο που ονοµάζεται, στα λατινικά, Magna Munitio, είδε στα βόρεια ένα πυκνό σύννεφο βροχής να σηκώνεται από τη θάλασσα µια καθαρή µέρα.

Καθώς ο άγιος το είδε να σηκώνεται, είπε σε έναν από τους µοναχούς του, ονόµατι Silnan, γιο του Nemandon Mocusogin, που καθόταν δίπλα του:
«Αυτό το σύννεφο είναι πολύ απειλητικό για ανθρώπους και κτήνη, και αφού περάσει γρήγορα σήµερα πάνω από ένα σηµαντικό µέρος της Scotia (Ιρλανδίας), δηλαδή, από το ρεύµα που ονοµάζεται Ailbine (Delvin, στο Meath) µέχρι το Ford Clied (Athcliath, τώρα ∆ουβλίνο) θα ρίξει το βράδυ µια µολυσµατική βροχή, η οποία θα προκαλέσει µεγάλα και σάπια έλκη στα σώµατα των ανθρώπων και στους µαστούς των αγελάδων,έτσι ώστε οι άνθρωποι και τα βοοειδή θα αρρωστήσουν και θα πεθάνουν, κατεστραµένοι από αυτή την δηλητηριώδη πάθηση. Αλλά εµείς, αισθανόµενοι οίκτο για τα βάσανά τους, πρέπει να τους απαλλάξουµε µε την φιλάνθρωπη βοήθεια του Θεού . γι'αυτό Silnan, κατέβα από αυτόν τον λόφο µαζί µου, και προετοιµάσου για το αυριανό ταξίδι. Θεού θέλοντος και αν είµαστε ακόµη ζωντανοί, θα λάβεις από µένα λίγο ψωµί που θα έχει ευλογηθεί µε την επίκληση του ονόµατος του Θεού . Αυτό θα το βουτάς στο νερό, και ραντίζοντας µ’ αυτό ανθρώπους και ζώα, γρήγορα θα
ανακτούν την υγεία τους».
Γιατί λοιπόν καθυστερούµε; Την επόµενη µέρα, όταν όλα τα αναγκαία πράγµατα είχαν βιαστικά ετοιµαστεί, ο Silnan έλαβε το ευλογηµένο ψωµί από τα χέρια του αγίου, και ξεκίνησε το ταξίδι του εν ειρήνη.
Καθώς ξεκινούσε, ο άγιος τον παρηγόρησε, λέγοντας: «Να έχεις θάρρος, αγαπητέ µου γιε, και θα σε συνοδεύουν ευχάριστες αύρες µέρα και νύχτα, µέχρι να φτάσεις σε εκείνη την περιοχή που ονοµάζεται Ard-Ceannachta (στο Meath), για να φέρεις την ταχύτερη ανακούφιση µε το θεραπευτικό ψωµί σε όσους είναι άρρωστοι εκεί». Τι άλλο λοιπόν;
Ο Silnan, υπακούοντας στα λόγια του αγίου, ταξίδεψε γρήγορα και ευχάριστα, µε τη βοήθεια του Θεού, και φθάνοντας στο προαναφερθέν µέρος της περιοχής, βρήκε τους ανθρώπους για τους οποίους είχε µιλήσει ο άγιος να έχουν καταστραφεί από τη µολυσµατική βροχή που είχε πέσει από το προαναφερθέν σύννεφο, που είχε περάσει γρήγορα µπροστά απ’ αυτόν.
Κατ’ αρχάς, έξι άνδρες βρέθηκαν στο ίδιο σπίτι κοντά στη θάλασσα να αργοπεθαίνουν µε αγωνία, και όταν ο Silnan τους ράντισε µε το αγιασµένο νερό, την ίδια µέρα θεραπεύθηκαν και ήσαν πολύ ευτυχείς. Η είδηση για την ξαφνική θεραπεία σύντοµα ταξίδεψε σε όλη τη χώρα, που είχε δεχθεί την επίθεση αυτής της πολύ θανατηφόρας ασθένειας, και τράβηξε όλους τους αρρώστους κοντά στον αγγελιαφόρο του αγίου Κολούµπα, ο οποίος σύµφωνα µε τις εντολές του αγίου, ράντιζε ανθρώπους και κτήνη µε το νερό στο οποίο είχε βυθιστεί το αγιασµένο ψωµί, και αµέσως γίνονταν τελείως καλά .

Τότε οι άνθρωποι ανακαλύπτοντας ότι αυτοί και τα ζώα τους είχαν θεραπευτεί, δόξαζαν µε τη µεγαλύτερη δυνατή έκφραση της ευγνωµοσύνης τους τον Χριστό στο πρόσωπο του αγίου Κολούµπα. Τώρα, στα γεγονότα αυτά που αναφέρθηκαν, δύο πράγµατα, νοµίζω, συνδέονται σαφώς - δηλαδή, το χάρισµα της προφητείας σχετικά µε το σύννεφο και η θαυµατουργική δύναµη στη θεραπεία των αρρώστων. Και για την αλήθεια όλων αυτών των πραγµάτων, σε κάθε ένα από αυτά, ο προειρηµένος Silnan, ο στρατιώτης του Χριστού και αγγελιοφόρος του αγίου Κολούµπα, υπήρξε µάρτυρας, παρουσία του ηγουµένου Segine και των άλλων πατέρων.

ΑΓΙΟΙ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΙΣΜΑ
Έρευνα - συλλογή υλικού – επιµέλεια –
µετάφραση
Ιωσήφ Ροηλίδης

ΠΗΓΗ
proskynitis 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology