Προσευχή και νηστεία, τα πανίσχυρα όπλα της ζωής μας (ΦΩΤΟ) Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου

d nistion kikkoy 5
Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας προς τον δοκιμαζόμενο λαό και τους «εγκλείστους» πιστούς, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, απηύθυνε,
με το σημερινό κήρυγμά του, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου, στη Λευκωσία, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.

Ο Πανιερώτατος εκφράζοντας την πατρική του ανησυχία για τις στιγμές φρίκης, δοκιμασίας και αγωνίας και για όλα όσα καθημερινά επισυμβαίνουν γύρω μας, τόσο στην Κύπρο, αλλά και σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα, εξέφρασε την ελπίδα για ένα αίσιο τέλος σε αυτή τη δοκιμασία και κάλεσε τον λαό να εντείνει τις προσευχές και τις δεήσεις του προς τον Κύριο, ώστε «να φανεί ίλεως και σύντομα να σβήσει τη φλόγα της φρικτής αυτής δοκιμασίας μας».

Παίρνοντας αφορμή από τη σημερινή Ευαγγελική περικοπή και την απάντηση του Κυρίου στην απορία των μαθητών Του, επεσήμανε ότι, «η προσευχή και η νηστεία είναι τα δύο πανίσχυρα όπλα στη ζωή μας», θέση και άποψη την οποία στήριξε ακολούθως, μέσα από τον Αγιογραφικό και Αγιοπατερικό λόγο της Εκκλησίας μας.

«Τούτες τις μέρες της Μεγάλης Σαρακοστής, κατά την περίοδο αυτή της νηστείας, της θερμής προσευχής και της έντονης μυστηριακής ζωής, ας χρησιμοποιήσουμε όλοι εντονότερα τα δύο αυτά πνευματικά όπλα, την προσευχή και τη νηστεία, για να αναδειχθούμε νικητές στον αγώνα κατά του διαβόλου και της αμαρτίας, αλλά και κατά των πειρασμών που μας πολιορκούν και των κινδύνων, των ποικίλων κινδύνων και δοκιμασιών που μας περιζώνουν. Και αυτή τη φορά οι κίνδυνοι και οι δοκιμασίες δεν είναι μόνο εθνικοί, αφορούν την ανθρωπότητα ολόκληρη, είναι παγκόσμιοι», ανέφερε.

Ο Κύκκου Νικηφόρος απάντησε ακολούθως και στο ερώτημα γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά, αλλά και γιατί ο Θεός να επιτρέψει αυτή την τόσο επικίνδυνη, οδυνηρή και θανατηφόρα δοκιμασία.

«Ο Θεός δεν είναι βέβαια κακός. Ο Θεός είναι αγάπη, είναι η αυτοαγάπη και δεν θέλει σίγουρα το κακό μας, δεν θέλει να μας βλέπει να υποφέρουμε. Με τις ασθένειες, όμως και τις άλλες δοκιμασίες θέλει να μας βοηθήσει να ανανήψουμε, να ξυπνήσουμε από τον ηθικό και πνευματικό λήθαργο μας και να αγωνιστούμε για να επιτύχουμε κάτι καλύτερο, κάτι ανώτερο, κάτι πνευματικότερο, για τη δική μας ψυχική ωφέλεια και αιώνια σωτηρία», τόνισε.

«Γνωρίζω ότι οι ώρες που περνούμε είναι δύσκολες και η δοκιμασία όλων μας πολύ σκληρή», ανέφερε στη συνέχεια του λόγου του ο Πανιερώτατος, για να σημειώσει ότι «η Εκκλησία μας πιστεύει ότι υπερτάτη αξία του κόσμου είναι ο άνθρωπος και ότι η ελευθερία του αποτελεί κορυφή και στεφάνωμα του βίου του, γι’ αυτό και η στέρηση της ελευθερίας μας με τον εξ ανάγκης εγκλεισμό όλων στα σπίτια και στα διαμερίσματά μας, είναι μία οδυνηρή δοκιμασία. Δοκιμάζονται οι αντοχές όλων μας. Πρέπει όμως να αντέξουμε, πρέπει να πειθαρχήσουμε όλοι στις οδηγίες και στα διατάγματα της κυβερνήσεώς μας, γιατί μόνο έτσι θα σπάσουμε την αλυσίδα διασποράς του επάρατου αυτού κορωνοϊού».

Λόγους παρηγοριάς μετέφερε και προς τους νέους μας, αλλά και προς όλους όσους «η στέρηση της θείας Κοινωνίας, της ουράνιας αυτής θεϊκής τροφής, του αντίδοτου αυτού του θανάτου, δημιουργεί συνειδησιακό πρόβλημα».

«Οφείλω να σας επισημάνω, για να ηρεμίσω τις ψυχές σας και να γαληνεύσω τις συνειδήσεις σας, ότι η αναγκαστική χωρίς τη δική σας θέληση στέρηση της θείας Κοινωνίας δεν αποτελεί αμάρτημα. Αμαρτία είναι όταν ο άνθρωπος απέχει εκούσια από τη θεία Κοινωνία. Όταν, δηλαδή, ενώ είναι ελεύθερος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ιερέως να προσέλθει «μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης», για να κοινωνήσει Σώμα και Αίμα Κυρίου «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον», δεν ανταποκρίνεται και δεν προσέρχεται».

Κατακλείοντας τον μεστό θεολογικό του λόγο, ο Κύκκου Νικηφόρος, κάλεσε όλους να επιδείξουν υπομονή και καρτερία και αγόγγυστα να υπομείνουν τη δοκιμασία.

«Ο Θεός που παραχωρεί τις θλίψεις και τις δοκιμασίες δεν θα μας αφήσει να πειρασθούμε παραπάνω από τις δυνάμεις μας, αλλά μαζί με τον πειρασμό θα μας δώσει και τη δύναμη, ώστε να μπορούμε να τον υποφέρουμε. Ναι, αδελφοί μου. Πέραν από τις θλίψεις και τις δοκιμασίες, πέραν από τον Σταυρό υπάρχει η Ανάσταση και αν προς ώρας πειρασθούμε, ο Κύριος του οποίου την ένδοξον εκ νεκρών ζωηφόρον Ανάστασή Του σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε θα δώσει την έκβαση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.


πηγή:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology