Το κυπριακό πρόσφορο

 
Στην εμφάνιση το κυπριακό πρόσφορο ,είναι διπλό. Ο επικρατών τρόπος στην Κύπρο, είναι στο ενιαίο αρχικό ζυμάρι,
σε μορφή σφαιρική όπως έχει πλαστεί, ακουμπάμε σταθερά αλλά όχι πιεστικά την σφραγίδα και με μαχαίρι γίνεται στην μέση περίπου, μια τομή .

Δημιουργείται πιο έντονη αυτή η τομή, με το πάτημα της σφραγίδας.
Όσο βρίσκεται η σφραγίδα στην ζύμη, με επιδέξιες γρήγορες κινήσεις, γίνεται λείανση με το ελεύθερο χέρι, της περιοχής που δημιουργήθηκε η τομή.
Αφαιρούμε την σφραγίδα και για να μην ενωθούν κατά τον χρόνο της ωρίμανσης τα δυο μέρη, μπαίνει ανάμεσα τους μια κορδέλα, ένα κορδόνι, που το αποκαλούν κλώστρο!
Εφ’ όσον η ζύμη αναπτύσσεται ελεύθερα, χωρίς τα προστατευτικά τοιχώματα ενός σκεύους, όπως κάνουμε με το ελληνικό πρόσφορο, ενισχύουμε με περιτύλιξη μιας κορδέλας, απαλά, το κάτω μέρος του πρόσφορου, ώστε να βοηθηθεί ν’ ανεβεί σε ύψος, κι όχι να πλατύνει...
Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, κάνουμε την ζύμη με λίγο λιγότερο νερό, για να είναι πιο σταθερή, κι αυξάνουμε λίγο την δόση του προζυμιού, ώστε ο χρόνος της ωρίμανσης να είναι στα αναμενόμενα φυσιολογικά πλαίσια των 5,6 ωρών.
Κυπρία κυριά κάνει την τομή.
Εξωτερική κορδέλα για στήριξη στο γίνωμα.
Ο λιγότερο συνηθισμένος τρόπος είναι να πλαστούν δυο μέρη, να τοποθετηθεί το ένα πάνω στο άλλο, να σφραγιστούν...και πάλι για να μην ενώσουν στην ωρίμανση, τοποθετείται περιφερικά σ’ ένα κενό που υπάρχει μεταξύ των δυο μερών, ο "κλώστρος", κυρίως χωρίς να σφιχτεί...απαλά, να διαχωρίζει απλά το επάνω με το κάτω μέρος .
Υπάρχουν δυο ακόμη τρόποι, με το ίδιο αποτέλεσμα.
Ο ένας να πλαστεί κύλινδρος η ζύμη, με λέπτυνση στο μέσον, στροφή της, πίεση των δυο μερών να πλατυνθούν και σφράγιση.
Αυτόν τον τρόπο, συνήθιζαν οι μητέρες των μητέρων μας και σήμερα τον συνεχίζουν πολλές ιερές μονές.
Ο τέταρτος τρόπος, είναι να πλαστούν τα δυο μέρη χωριστά ,σφραγίζουμε φυσικά το ένα και μετά την ωρίμανση τους, μ’ ελάχιστη διαβροχή της επιφάνειας του κάτω μέρους για να κολλήσουν, τοποθετούμε το σφραγισμένο και τρύπημα των δυο πλέον μαζί.
Χωριστό πλάσιμο των δυο μερών.
Απαλή διαβροχή κι επικόλληση των δυο μερών
Αν η ζύμη στο κάτω μέρος είναι περισσότερη, έχουμε φυσικά αυτό το αποτέλεσμα
Στους πρώτους τρεις τρόπους, τοποθετούμε στην σχισμή πάντα ," κλώστρο"
Από ιερά μονή της Κύπρου, με τομή μαχαιριού, και "κλώστρο" = κορδόνι στο σχίσιμο, κατά την διάρκεια της ωρίμανσης χωρίς βοηθητική κορδέλα εξωτερικά, κατά την ωρίμανση!
Της Κυριακής από την Κύπρο, με πλάσιμο δυο μερών της ζύμης , και μετά σφράγιση.
Θερμές ευχαριστίες στην αδελφή Ευγενία και αδελφό Κωνσταντίνο.
Πηγή: Ομάδα στο viber: Πρόσφορο

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology