Πως φτιάχνω ΣΠΟΡΕΙΟ και πως μεγαλώνω φυτά, ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!

 
Περίεργες μέρες ζούμε αδέλφια και με αφορμή αυτό αλλά και την ανάγκη να είμαστε αυτάρκεις ,μοιραζόμαστε πρακτικά θέματα όπως η σπορά.
Παλιά είχε γραφτεί ότι θα υπάρξει απόφαση που θα απαγορεύσει την ιδιωτική καλλιέργεια! Και άλλες φορές έχουμε ακούσει ανάλογα «παράλογα», που στην πορεία τα «αλλάζουν», τα διαμορφώνουν, αλλά ο στόχος είναι γνωστός… Οι περισσότεροι μεγαλωμένοι στην πόλη δυστυχώς δεν γνωρίζουν ,μήπως ήρθε ο καιρός να μάθουν;Μήπως ήρθε ο καιρός για σπορά που μπορεί να γίνει ακόμη και στα μπαλκόνια μας, μέσα σε γλάστρες;;
Νομίζετε ότι είναι δύσκολο να φτιάξετε το δικό σας ΣΠΟΡΕΙΟ;
Θα σας κοστίσει;
Λάθος κάνετε!
Ξεκινάμε το ΣΠΟΡΕΙΟ ΜΑΣ!!!

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ   ΣΠΟΡΕΙΟΥ

 
Χρειαζόμαστε:
* καλό φυτόχωμα για το σπορείο
* κύπελλα πλαστικά (του νερού) ή φυτοδοχεία του εμπορείου
* καφάσια μαναβικής (ρηχά)
* νάιλον (ή άλλο υλικό) για σκέπασμα
* παραδοσιακούς σπόρους
Τα κυπελλάκια που έχουμε, τα τρυπάμε σε 3-4 σημεία στη βάση τους, για να φεύγει το νερό και να αερίζονται.Επίσης, αν κάνουμε καφάσι με χώμα, βάζουμε το νάιλον κάτω και το τρυπάμε. (Τις τρύπες τις κάνουμε με πυρωμένο καρφί).Γεμίζουμε τα κυπελλάκια με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος τρία δάχτυλα πριν γεμίσει.
Ποτίζουμε το χώμα , βάζουμε τούς σπόρους, τους σκεπάζουμε και ξανα ποτίζουμε ελαφριά. Οι σπόροι είναι σε τόσο βάθος στο χώμα όσο και το ύψος τους. Δηλαδή τους σπόρους της ντομάτας ίσα-ίσα τους σκεπάζουμε, ενώ τους σπόρους του κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα.
Αν οι σπόροι είναι μικροί (π.χ. ντομάτα) σε κάθε κύπελλο βάζουμε 4-5 σπόρους, ενώ αν είναι μεγάλοι (π.χ. κολοκύθι) βάζουμε 2-3 σπόρους.
Ο χρόνος ζωής των σπόρων είναι γενικά 4 χρόνια ( όπως τα φασόλια), ενώ κάποιοι σπόροι (όπως η ντομάτα και η μελιτζάνα) αντέχουν 1 με 2 χρόνια.Είναι καλό όμως κάθε χρόνο να ανανεώνουμε τους σπόρους.Τα κύπελλα τα βάζουμε σε καφάσια για εύκολη μεταφορά.
Αν κάνουμε σπορείο σε καφάσι ακολουθούμε τα ίδια βήματα που κάναμε και στα κύπελλα.
Τα φυτά μας θέλουν άμεσο ηλιακό φως, για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.
Το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφριά βρεγμένο.

Μεγάλωμα των φυτών

Το σπορείο θέλει ζεστό μέρος, όταν έχει κρύο και αν το έχουμε έξω το σκεπάζουμε το βράδυ.Κάποια φυτά βγαίνουν γρήγορα (π.χ. ντομάτα 10-15 ημέρες) ενώ κάποια άλλα βγαίνουν αργά(π.χ. πιπεριά 20-30 ημέρες).Ανάλογα με το ύψος του φυτού και το “ψήσιμο”, μεταφυτεύουμε σε χώρο καλά προετοιμασμένο.

Γενικά
Οι ντόπιες ποικιλίες έχουν προσαρμοσθεί καλύτερα στις συνθήκες που υπάρχουν, στο πέρασμα των χρόνων και γι’ αυτό έχουν καλύτερη ποιότητα και απόδοση.
Δεν χρειάζεται υπερβολή στο νερό, καλύτερα να παρατηρούμε το μεγάλωμα των φυτών για να καταλάβουμε την φροντίδα που χρειάζονται.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology