Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο

Είναι δυνατόν η διατροφή σας να σας κάνει πιο έξυπνους και να σας προστατεύσει από την άνοια; Η επιστήμη απαντάει καταφατικά και μέσα από έρευνες αποδεικνύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που βοηθούν στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.
Το να συμπληρώνετε τα γεύματά σας με βασικά θρεπτικά συστατικά που (μαζί με την άσκηση και την καθημερινή εξάσκηση του εγκεφάλου) θα κρατήσει τα κύτταρα του εγκεφάλου σας υγιή και θα συμβάλλει στην πρόληψη των εγκεφαλικών φλεγμονών.
Δείτε τις πιο ευεργετικές για τον εγκέφαλό μας τροφές, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή "Mount Sinai" στη Νέα Υόρκη:
Λιπαρά ψάρια
Τα θαλασσινά, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ισχυρά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για ένα υγιές μυαλό. Περίπου το 40% των λιπαρών οξέων στις κυτταρικές μεμβράνες στον εγκέφαλο είναι DHA, ένα από τα κύρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο ιχθυέλαιο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η ουσία ευθύνεται για τη μετάδοση σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ψάρι 3 φορές την εβδομάδα και είχαν τα υψηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα τους μείωσαν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ κατά 39%.
Αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι
Όλα περιέχουν ένα άλλο σημαντικό αντιοξειδωτικό: την βιταμίνη E. Σε μία μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες βιταμίνης Ε -απευθείας από τροφές και όχι από συμπληρώματα διατροφής- μείωσαν τον κίνδυνο της εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 67%.
Σοκολάτα
Βάλτε την μαύρη σοκολάτα (σοκολάτα "υγείας" με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο) στην διατροφή σας. Περιέχει φλαβονοειδή, μια άλλη κατηγορία αντιοξειδωτικών που κάποιες έρευνες συνδέουν με την καλή υγεία του εγκεφάλου. Άλλες πλούσιες σε φλαβονοειδή τροφές είναι τα μήλα, τα κόκκινα και μοβ σταφύλια, το κόκκινο κρασί, τα κρεμμύδια, το τσάι και η μπύρα.
Κάρι (κιτρινόριζα)
Πρόκειται για ένα ισχυρό μπαχαρικό, γνωστό για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ενεργό συστατικό στο κάρι, η κουρκουμίνη, μειώνει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία δημιουργεί πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που ονομάζονται πλάκες αμυλοειδούς.
Καφές
Η καφεΐνη είναι μια άλλη ουσία όπου η δοσολογία κάνει τη διαφορά μεταξύ ευεργετικού συστατικού και... δηλητηρίου! Η υπερβολική της κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει "ομίχλη εγκεφάλου", αλλά σε ελεγχόμενες/μέτριες ποσότητες, η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την προσοχή, τον χρόνο αντίδρασης και άλλες ικανότητες του εγκεφάλου. Μια γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες άνω των 65 ετών που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα ήταν σε καλύτερη θέση να θυμηθούν λέξεις/προτάσεις από τις γυναίκες που κατανάλωναν λίγη ή καθόλου καφεΐνη. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ έως και 30%.

πηγή

http://yiorgosthalassis.blogspot.com 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology