Ρωσικό ΜΜΕ: »Υπάρχει έντονη ανησυχία για ελληνοτουρκική σύγκρουση»


Aποκαλυπτικό δημοσίευμα
Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν την μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στο Κρεμλίνο στο σενάριο μιας πιθανής ελληνοτουρκικής κρίσης η οποία θα εξελίσσονταν σε στρατιωτική, ενώ έχουν πληροφορίες ότι ο Ερντογάν με διάφορα προσχήματα θα επιχειρήσει να «παίξει» με τον Βόσπορο, εκβιάζοντας πιθανό την Μόσχα.
Ο λόγος έχει να κάνει με την πρόθεση της Τουρκίας, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου σε όλα τα πλοία (εμπορικά ή πολεμικά), αποκόβοντας την Μόσχα από την έξοδο στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Το κλείσιμο των Στενών ως ενέργεια της Άγκυρας επιτρέπεται άλλωστε και από την ίδια την συνθήκη του Μοντρέ, σε περίπτωση πολέμου της Τουρκίας με …άλλο κράτος.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι όντως η τουρκική ηγεσία σκέφτεται να το κάνει, σκοπεύοντας να κλείσει το πέρασμα μεταξύ της Μαύρης θάλασσας και του Αιγαίου εν μέσω της αυξανόμενης κλιμάκωσης της καταστάσεως με την Ελλάδα.

Οι Ρώσοι επικαλούνται πληροφορίες τους και εντός του τουρκικού εδάφους ( από το 2016 και το πραξικόπημα είχαν και έχουν καλές πηγές) σύμφωνα με τις οποίες, μόλις η Ελλάδα ή άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (Γαλλία) προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένταση, ο Βόσπορος θα κλείσει χωρίς προειδοποίηση, κάτι που με τη σειρά του θα άφηνε την ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς χωρίς εφοδιασμό και όπλα, προκαλώντας ζήτημα στην ρωσική παρουσία στην Συρία.

Το σενάριο αυτό θα βόλευε αφάνταστα την τουρκική πλευρά στα σχέδια της στο συριακό έδαφος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία διαθέτει έναν τρομερό εναέριο στόλο από μεταγωγικά αεροσκάφη και θα έλυνε μερικώς το δύσκολο αυτό πρόβλημα.

Προς το παρόν, η ρωσική πλευρά μιλά κατηγορηματικά για πιθανή κλιμάκωση στα ύδατα του Αιγαίου και της Μεσογείου, γεγονός που δείχνει ότι η Ρωσία γνωρίζει καλά ότι με το κλείσιμο του Βοσπόρου στην διέλευση σκαφών, η κατάσταση στην περιοχή θα άλλαζε ριζικά.

Τονίζεται ότι η ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών έχει εντοπίσει μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων στο Idlib, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης για τον ρωσικό και συριακό στρατό.

Επιπλέον η ίδια υπηρεσία αναφέρει ότι, δεδομένης της σκληρής ανακοίνωσης της Άγκυρας ότι ο ρωσικός στρατός παρέχει αμέριστη βοήθεια στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (lNA), ενδέχεται να κλείσει και ο τουρκικός εναέριος χώρος σε οποιοδήποτε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος για Συρία και Λιβύη, προκαλώντας αρκετά σοβαρές δυσκολίες στην Μόσχα.

«Πριν από περίπου μισό χρόνο, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα έκλεινε τον Βόσπορο σε περίπτωση έστω και της παραμικρής απειλής στα τουρκικά συμφέροντα, μπλοκάροντας την είσοδο και την έξοδο ρωσικών πλοίων μέσω του Βοσπόρου, και αυτό μπορεί να συμβεί σε μια ώρα, σε μια ημέρα, σε μια εβδομάδα ή σε ένα χρόνο, αλλά το σενάριο αυτό είναι κάτι περισσότερο από πραγματικό», σημειώνει Ρώσος αμυντικός αναλυτής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αύξηση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αυτό προκαλεί όπως φαίνεται μεγαλύτερη ανησυχία εκτός από την Αθήνα και στην Μόσχα για τα δικά της συμφέροντα σε Συρία και Λιβύη.

ΠΗΓΗ
https://simeiakairwn.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology