To στόμα μου λαλήσει σοφίαν (Ψαλμ.48,4)


Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου Απόσπασμα από το βιβλίο «Συνθήματα» Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή Σπουδαίο όργανο του ανθρωπίνου σώματος είναι το στόμα. όχι μόνο γιατί με αυτό ο άνθρωπος τρώγει και συντηρείται στη ζωή,ούτε απλώς γιατί με αυτί συνδέονται θεμελειώδεις λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως η αναπνοή κ.λ.π.Αλλά κυρίως με το στόμα του ο άνθρωπος ομιλεί. Μπορεί να το έχει κανείς μόνο εάν χρησιμοποιήσει το στόμα του και τη γλώσσα η οποία κρύβεται εκεί.

Χωρίς στόμα δεν είναι εύκολο να συνενοηθεί κανείς, να μιλήσει, να ψάλλει και να τραγουδήσει.

Όργανο της ομιλίας είναι το στόμα .Και μάλιστα της κάθε ομιλίας .Όχι μόνον της καλής ,της χρήσιμης και επωφελούς αλλά και της κακής ,Από το στόμα του ανθρώπου δεν εξέρχονται πάντοτε λόγοι καλοί. Δεν ακούγονται ομιλίες οικοδομητικές ,σεμνές και ωφέλιμες. Πολλές φορές ακούγονται λόγια άσχημα πειρακτικά ,ανωφελή ,που τραυματίζουν ,που δημιουργούν οξύτητες και προβλήματα που γεννούν αντιπάθειες και μίση.Έτσι το στόμα γίνεται πολλές φορές όργανο του κακού και κάθετί που εκστομίζει γίνεται φωτιά και κατακαίει την αγάπη και ενσπείρει διχόνοιες και παρεξηγήσεις.

Γι αυτό έχει δίκαιο και ο λαός που φοβάται τους ανθρώπους που έχουν γλώσσα ακάθαρτη και στόμα ρυπαρό και απύλωτο ,στόμα που ανοίγει ευκαίρως ,ακαίρως για να πει «άρρητα ρήματα» χωρίς περιεχόμενο,χωρίς βάθος και βαρύτητα

Aυτό δε το βλέπουμε συχνά σε ανθρώπους ελαφρείς ,χωρίς εσωτερική αξία ασύνετους και χωρίς πνευματική καλλιέργεια που έχουν το στόμα τους σαν όργανο καταλαλιάς και ψεύδους .

Τα βιβλία των εκδόσεων Χρυσοπηγή θα βρείτε εδώ : εκδόσεις Χρυσοπηγή
 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology