Σπάσε την εικόνα που έχεις για τον άλλον μέσα σου.


 
Η σχέση μας με τους άλλους καθορίζεται από τα ψεύτικα είδωλα προσωπικοτήτων που δημιουργούμε τα οποία έχουμε κτίσει μέσα μας με την κατάκριση.
Αυτή η σχέση είναι ψεύτικη διότι δεν σχετιζόμαστε με το πραγματικό και αληθινό πρόσωπο του άλλου , αλλά με αυτό που έχουμε πλάσει μέσα μας. Μια σχέση….μια απάτη….μια πληγή…Το μεγαλύτερο λάθος γίνεται όταν αυτό το κάνουμε για τα παιδιά μας. Χτίζουμε μέσα μας μια εικόνα για το παιδί μας. Μια εικόνα για την προσωπικότητά του, τη ζωή που θα θέλαμε ΕΜΕΙΣ να ζήσει , το επάγγελμά του κλπ. Όταν το παιδί δεν μας επιβεβαιώνει αυτή την εικόνα ταραζόμαστε, αρχίζουν οι τσακωμοί γιατί η εικόνα δεν επιβεβαιώνεται και ο εγωισμός μας, μας ψιθυρίζει ότι πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας διότι δεν γίνεται αυτό που έχουμε πλάσει μέσα μας για εκείνο! Το βλέπουμε σαν προϊόν ή προέκταση της δικής μας προσωπικότητας και ζωής. Θέλουμε να ζήσουμε μέσα από τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Βασικά να ζήσει η εικόνα μας μέσα από τις ζωές τους. “Αυτά που δεν έκανα εγώ να τα κάνει το παιδί μου ” σου λέει ο άλλος και αρχίζει η πίεση. Γι’ αυτό και είναι λάθος οι ευχές που δίνουμε σε γονείς. Λέμε πολλές φορές : “Να δεις το παιδί σου όπως επιθυμείΣ!” Λάθος....ΤΟ σωστό είναι “Εύχομαι να δεις το παιδί σου όπως ΕΠΙΘΥΜΕΙ το ίδιο ...”

Πόσες φορές ο κόσμος έχει αρνητική άποψη όταν βλέπει ένα ιερέα. “Αυτοί έχουν τα λεφτά” “Οι σκοταδιστές” κλπ κλπ. Το ίδιο γίνεται για κάποιον αλλοδαπό ή ομοφυλόφιλο. Πριν ξεκινήσει οι κουβέντα έχουμε πάρει ήδη τις αποφάσεις μας και έχουμε βγάλει πορίσματα. Προκαταλήψεις, στερεότυπα και ταμπέλες για κάθε άνθρωπο....Δημιουργούμε μέσα μας πηγές που αντί να βγάζουν ύδωρ αγάπης και αγαλλιάσεως βγάζουν δηλητηριώδη τοξικότητα.

Ας σπάσουμε λοιπόν αυτές τις ψεύτικές εικόνες και τα ψεύτικα είδωλα. Να αφήσουμε τον Χριστό να ζωγραφίσει τις εικόνες των ανθρώπων μαζί με τους ίδιους τους ανθρώπους. Να σταματήσουμε τις κακές διαδρομές των λογισμών με προκαταλήψεις και υπόνοιες για κάθε τι που βλέπουμε στον άλλον. Ας ζήσουμε αληθινές σχέσεις…

Ό Άγιος Παϊσιος και πολλοί πατέρες αναφέρουν ότι η ρίζα του κακού μέσα μας είναι οι χαλασμένοι λογισμοί. Λογισμοί , δηλαδή ταγκαλάκια που χτίζουν στην άμμο της ψυχή μας ψεύτικα κάστρα τα οποία έρχεται η πραγματικότητα και τα γκρεμίζει σε μια στιγμή.

Να σχετιζόμαστε και να βλέπουμε τον άλλον όπως είναι, και είναι εικόνα Χριστού. Σε κάθε άνθρωπο να βλέπουμε αυτή την εικόνα. Θα πει κάποιος και αν μας συμπεριφέρεται άσχημα τι γίνεται ; Πάλι είναι μια εικόνα Χριστού, αλλά τραυματισμένη, που χρειάζεται βοήθεια. Η αρρώστια του εγωϊσμού τον έχει ισοπεδώσει. H αμαρτία αμαυρώνει τον εσωτερικό άνθρωπο, δεν τον ισοπεδώνει. Στην ουσία τον τραυματίζει, ενώ εμείς έχουμε κάνει μέσα μας την ιερά εξέταση και έχουμε βγάλει τα πορίσματα. Στην ουσία έχουμε μπει στην θέση του Θεού και δεν το έχουμε καταλάβει.

Μην φτιάχνουμε λοιπόν εικόνες, μην έχουμε εγωϊστικές προσδοκίες. Μπορεί κάτι που επιθυμούμε για εμάς ή τα παιδιά μας να μην είναι προς το συμφέρον.

Το Πάτερ Ημών λέει χαρακτηριστικά “Γενηθήτω το θέλημα Σου”. Ας αφήσουμε λοιπόν το θέλημα του Κυρίου να μας δείξει το δρόμο της σωτηρίας.

Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής
 
πηγή:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology