Κυριακή της Απόκρεω, Η ώρα της κρίσεως

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Α΄ Κορ. η΄ 8 – θ΄ 2
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ: Ματθ. κε΄ 31-46

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

Ιερό δέος και άγιος φόβος μας κατακλύζουν κάθε φορά που σκεπτόμαστε τη Μέλλουσα Κρίση. Η ψυχή μας συγκλονίζεται, προβληματίζεται, σαστίζει. Καλύτερα να μην τα σκεπτόμαστε αυτά, σπεύδουν να απαντήσουν κάποιοι, νομίζον­τας ότι έτσι θα γλυτώσουν το μεγάλο Δικαστήριο. Και όμως, η φοβερή αυτή ώρα είναι το πιό βέβαιο γεγονός του μέλ­λοντος!


1. Το μεγάλο Δικαστήριο


Αυτή τη μεγάλη στιγμή της τελικής Κρίσεως μας περιέγραψε η σημερινή Ευαγγελική περικοπή. Θα έλθει ο Θεάνθρωπος Χριστός με άπειρη δόξα και μεγαλοπρέπεια κατά τη Δευτέρα του Παρουσία περιστοιχιζόμενος από πλήθη αγίων αγγέλων. Τότε θα καθίσει σε θρόνο ένδοξο και λαμπρό και θα συγ­κεντρωθούν μπροστά Του «πάντα τα έθνη», όλοι δηλαδή οι άνθρωποι, από κάθε γωνιά του πλανήτη, όλοι όσοι έζησαν από την αρχή της Δημιουργίας μέχρι το τέλος του κόσμου.


Τότε θα τους χωρίσει ο Κύριος τον έ­ναν από τον άλλον ό­πως ο βοσκός ­χωρίζει τα πρόβατα από τα κατσίκια. Θα τοποθετή­σει τους δικαίους, που είναι ήμεροι σαν τα πρόβατα, στα δεξιά Του, ενώ τους αμαρτωλούς, που είναι ατίθασοι και άτακτοι σαν τα κατσίκια, στα αριστερά Του.


Έρχεται λοιπόν· όλο και πλησιάζει η ώρα της Κρίσεως. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό που περνάει, μας φέρνει πιό κοντά στο μεγάλο αυτό Δικαστήριο, στο οποίο θα είμαστε παρόντες όλοι οι άνθρωποι· πλούσιοι και φτωχοί, μορφωμένοι και αγράμματοι, βασιλιάδες και ταπεινοί δούλοι.


Εκεί θα λάμψει η θεία δικαιοσύνη. Κάθε αδικία που επικρατεί τώρα στον κόσμο μας, κάθε πλεονεξία και εκμετάλλευση που μένει ατιμώρητη από τα ανθρώπινα δικαστήρια, κάθε έγκλημα και ψέμα το οποίο συγκαλύπτεται με εύσχημο τρόπο, θα αποκαλυφθεί τότε από τον δικαιοκρίτη Χριστό. Ο Κριτής αυτός δεν δωροδοκείται. Οι αποφάσεις του δεν εξαγοράζονται. Ο καθένας μας θα λάβει τη δίκαιη ανταπόδοση των έργων του και πιό συγκεκριμένα των έργων αγάπης, όπως φαίνεται στη συν­έχεια της περικοπής.


2. Ο Χριστός ανάμεσά μας



Θά στραφεί, λοιπόν, ο Κύριος σ᾿ εκείνους που θα είναι στα δεξιά Του και θα τους πεί: Ελάτε εσείς που είσθε ευλογημένοι από τον Πατέρα μου, κληρονο­μήστε τη Βασιλεία που έχει ετοιμασθεί για εσάς από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου. Διότι πείνασα και μου δώσατε να φάω, ήμουν διψασμένος και μου δώσατε να πιώ, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε στο σπίτι σας, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και με επισκεφθήκατε, φυλακισμένος και ήλ­θατε να με ενισχύσετε.


Θά τον ρωτήσουν τό­τε οι δίκαιοι: Κύριε, πότε Σε είδαμε πεινασμένο ή διψασμένο ή ξένο ή γυμνό ή άρρωστο ή φυλακισμένο και Σε φροντίσαμε; Ο Κύριος θα τους αποκριθεί: «εφ᾿ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε»· αληθινά σας λέω, καθετί που προσφέρατε σ᾿ έναν από τους φτωχούς αυτούς και άσημους αδελφούς μου, το προσφέρατε σ᾿ Εμένα.


Θά στραφεί κατόπιν και σ᾿ εκείνους που θα είναι στα αριστερά Του και θα τους πεί κατηγορηματικά: Φύγετε μακριά μου, στο πύρ το αιώνιο, που έχει ετοιμασθεί για τον διάβολο και τους αγγέλους του, εσείς που από τα έργα σας γίνατε καταραμένοι. Διότι πείνασα, δίψασα, ήμουν ξένος, γυμνός, ασθενής, φυλακισμένος και δεν με βοηθήσατε. Όταν δε αυτοί θα απορήσουν πότε Τον περιφρόνησαν, θα λάβουν την αποστομωτική απάντηση: «εφ᾿ όσον ουκ εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, ουδέ εμοί εποιήσατε». Αληθινά σας λέω, καθετί που δεν κάνατε σ᾿ έναν απ᾿ αυτούς που ο κόσμος θεωρούσε μικρούς κι ασήμαντους, ούτε σ᾿ Εμένα το κάνατε. Τότε θα οδηγηθούν αυτοί σε αιώνια κόλαση, ενώ οι δίκαιοι στην αιώνια ζωή.


Ανεπανάληπτοι οι λόγοι του ­Κυρίου! Βάζει τον Εαυτό του στη θέση των «ελαχίστων». Κάθε φτωχός και ασήμαντος συνάνθρωπός μας, δηλαδή, είναι μιά εικόνα του Χριστού. Στο πρόσωπό του βλέπουμε τον Χριστό. Κάθε βοήθεια και εξυπηρέτηση, κάθε πράξη αγάπης και ελεημοσύνης πρός τον ενδεή αδελφό μας, στον ίδιο τον Χριστό προσφέρεται τελικά. Αλλά και κάθε περιφρόνηση και αδιαφορία, κάθε απαξίωση και σκληρότητα απέναντι στους μικρούς και άσημους της ζωής αυτής, στον ίδιο τον Χριστό τελικά αναφέρεται.


Καί σήμερα, λοιπόν, ο Χριστός βρίσκεται ανάμεσά μας. Κρύβεται στα πρόσωπα των πεινασμένων, των διψασμένων, των αστέγων, των ρακένδυτων, των ασθενών, των φυλακισμένων και περιμένει την ανταπόκρισή μας. Άς μην Τον προσπεράσουμε αδιάφοροι.

Ορθόδοξο Περιοδικό “Ο ΣΩΤΗΡ”


Πηγή: https://ixthis3.blogspot.com

Πηγή:

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology