Νηστίσιμα ροξάκια, η πιο νόστιμη συνταγή!


Τη συνταγή την έχω από τη μαμά μου, σε ένα παλιό βιβλίο μαγειρικής. Εκεί που υπάρχουν όλες οι συνταγές που έτρωγα μικρή και τώρα φτιάχνω με χαρά και λαχτάρα στην κόρη μου.
Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς μπορείτε να φτιάξετε τα πιο νόστιμα και λαχταριστά ροξάκια όμως; Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τη συνταγή.Υλικά:

½ ποτήρι νερό χλιαρό
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
3 1/2 ποτήρια αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι
2 κ.γ κακάο σκόνη
1 κ.γ κοφτό κανέλα
1/3 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 φλούδα λεμονιού
2 κουταλιές σούπας γλυκόζη

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη με το νερό. Προσθέστε το χυμό , το ξύσμα και το λάδι. Ανακατέψτε με ένα σύρμα για να ενωθούν καλά τα υλικά.

Κρατήστε 4 κουταλιές από το αλεύρι. Ρίξτε το υπόλοιπο μαζί με το μπέικιν πάουντερ στο μείγμα και ζυμώστε. Σε ένα μπολάκι ρίξτε το κακάο, το γαρύφαλλο, την κανέλα να ενωθούν. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο. Τοποθετήστε σε δύο χωριστά μπολ. Στο ένα ρίξτε το αλεύρι και στο άλλο το μείγμα με το κακάο. Ζυμώστε καλά.

Ανοίξτε φύλλο τη ζύμη με το αλεύρι. Πλάστε 2 κορδόνια με τη ζύμη του κακάο. Τοποθετήστε επάνω στο φύλλο το ένα αριστερά και το άλλο δεξιά. Με ένα μαχαίρι χωρίστε στη μέση και αρχίστε να τυλίγετε σε ρολά. (δείτε τη φώτο)

Κόψτε φέτες με μαχαίρι πάχους 1,5 εκατοστού περίπου και τοποθετήστε σε αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάστε με μία πετσέτα και αφήστε 1 ώρα να φουσκώσουν.

roxakia

Ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και τη γλυκόζη να βράσουν ώσπου να δέσει το σιρόπι (να μη τρέχει από το κουτάλι). Για να σιροπιάσετε τα ροξάκια θα πρέπει να είναι και τα δύο ζεστά (ροξάκια και σιρόπι).

Ψήστε τα ροξάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου ώσπου να ροδίσουν (περίπου 20 λεπτά). Μόλις βγουν από το φούρνο περιχύστε στο ταψί το καυτό σιρόπι και αφήστε να ρουφήξουν.
Μετά από 30 λεπτά γυρίστε τα ανάποδα για να πάει το σιρόπι παντού και ξανά το ίδιο.

Για τις πιο «χρυσοχέρες» υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να τυλίξουν τα ροξάκια (δείτε παραπάνω φωτό) ώστε να έχουν ένα διαφορετικό σχέδιο.

Καλή επιτυχία!

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology