Αυτό είναι το μπαχαρικό που ανακουφίζει τις αρθρώσεις και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου

Αν δοκιμάσατε ποτέ ένα άνοστο φαγητό, το πιθανότερο είναι πως προσπαθήσατε να βελτιώσετε τη γεύση του προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Από τα δύο, εκείνο που ωφέλησε περισσότερο την υγεία σας είναι το δεύτερο. Ει μη τι άλλο, το μαύρο πιπέρι ούτε κατά διάνοιαν κρύβει τους κινδύνους που συνοδεύουν το πολύ αλάτι.

Αντιθέτως, παρέχει οφέλη στην υγεία τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, λέει η διαιτολόγος Dr. Gillian Culbertson, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής της Cleveland Clinic.

Αν και δεν έχουν γίνει εκτενείς μελέτες για το μπαχαρικό αυτό, οι υπάρχουσες υποδηλώνουν πως ασκεί πολλές ευνοϊκές επιδράσεις στον οργανισμό, λέει. Κατ’ αρχάς, ένα από τα βασικά συστατικά στο μαύρο πιπέρι είναι το αλκαλοειδές πιπερίνη. Η πιπερίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτες στο εργαστήριο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως ασκεί και αντιφλεγμονώδη δράση, προσθέτει η Dr. Culbertson. Μία από αυτές έδειξε πως όταν το μαύρο πιπέρι συνδυάζεται με κουρκουμά και πιπερόριζα (τζίντζερ), οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του φτάνουν στα επίπεδα των φαρμάκων για την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο.

Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Τα οφέλη του μαύρου πιπεριού δεν τελειώνουν εδώ. Η πιπερίνη συμβάλλει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και η βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Επιπλέον, εντείνει τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες άλλων μπαχαρικών, όπως ο κουρκουμάς. Και αυτό, διότι διεγείρει την απορρόφηση της δραστικής ουσίας του, της κουρκουμίνης.

Προστασία από το αλάτι

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που παρέχει το μαύρο πιπέρι, όμως, είναι ότι μας εμποδίζει να φάμε πολύ αλάτι.

«Το πολύ αλάτι είναι επιζήμιο για την υγεία της καρδιάς. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια. Το μαύρο πιπέρι αποτελεί ένα θαυμάσιο υποκατάστατό του και δεν έχει καμία τέτοιου είδους επίπτωση», τονίζει η Dr. Culbertson.

Πολλοί λαοί, εξ άλλου, το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για την καταπράϋνση του πόνου και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα οφέλη αυτά, όμως, δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί σε επιστημονικές μελέτες, προσθέτει.

Όλα έχουν όριο

Μολονότι, όμως, το μαύρο πιπέρι δεν κρύβει τους ίδιους κινδύνους με το αλάτι, η υπερκατανάλωσή του δεν είναι αθώα. «Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται πως νιώθουν στομαχικά ενοχλήματα όταν το παρακάνουν. Τα ενοχλήματα αυτά συνήθως είναι καούρες ή δυσπεψία και σίγουρα δεν είναι ευχάριστα», λέει η ειδικός.

Ποια είναι λοιπόν η «ποσότητα ασφαλείας»; Η απάντηση πρακτικά εξαρτάται από τη γεύση και το στομάχι σας. Καλό είναι όμως να μην το παρακάνετε, διότι η γεύση του μπορεί να καλύψει όλες τις άλλες.

Αν πάντως το ζητούμενο είναι τα οφέλη του στην υγεία, τότε μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για την απορρόφηση του σιδήρου και άλλων συστατικών. Πόσο μικρή; «Ένα όγδοο από το κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό», λέει η Dr. Culbertson. «Είναι μία ποσότητα που συνήθως δεν δημιουργεί στομαχικά ενοχλήματα».

http://yiorgosthalassis.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology