Tροφές που μας κρατούν ζεστούς το χειμώνα


To χειμώνα καταναλώνουμε τροφές όπως είναι οι σούπες και τα όσπρια ενώ αντίθετα το καλοκαίρι προτιμούμε είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είτε παγωμένες για να δροσιστούμε ή να ξεδιψάσουμε.
Με την κατανάλωση ζεστής τροφής ανεβάζουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, ενώ αντίστοιχα την μειώνουμε, με την κατανάλωση μιας παγωμένης. Υπάρχει δηλαδή, μία συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας περιβάλλοντος, σώματος και θερμοκρασίας φαγητού από την οποία επηρεάζεται τόσο η γευστική ευχαρίστηση της τροφής όσο και η ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
Tροφές που μας κρατούν ζεστούς το χειμώνα
Υπάρχουν τροφές οι οποίες μας βοηθούν να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό, δίνουν πληθώρα από χρήσιμες θερμίδες και αποτελούν εφόδιο για τις δύσκολες, παγωμένες μέρες.
Ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι
Το αμυλούχο πλήρες ψωμί θα σου δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα και το ταχίνι θα ανεβάσει τη θερμοκρασία με τις θερμίδες του και τη βιταμίνη Ε που περιέχει.
Σταφίδες
Κορυφαίο αντιοξειδωτικό και ενεργειακό τρόφιμο, η σταφίδα περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, βόριο, πυρίτιο), βιταμίνες (Α, C, D, Β1, Β2, Β3, Β6), φρουκτόζη, γλυκόζη και φαινόλες που την ενισχύουν με αντιβιοτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Εσπεριδοειδή
Καθώς οι ανάγκες του οργανισμού για βιταμίνη C – που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα – είναι αυξημένες, τα πιο πολύτιμα φρούτα είναι τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Επιπλέον, μην ξεχνάς να βάζεις λεμόνι – επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C – σε όσπρια, σαλάτες, ψάρια, κρέατα.
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Πολύτιμα λαχανικά και τα δύο, με υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμίνης C, β- καροτένιου, ανόργανων συστατικών αλλά και πολυφαινολών και προσφέρουν ισχυρή προστασία απέναντι στις οξειδωτικές βλάβες των κυττάρωνΠλούσια πηγή ασβεστίου (93 mg ανά 100 γρμ., που καλύπτουν περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και βιταμίνης C (110 mg ανά 100 γρμ., που καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών). Ιδανικά για όσους δεν συμπαθούν ή πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ξηροί καρποί
Εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών (7,5 g ανά 100 γρμ. καλύπτουν το 700% των ημερήσιων αναγκών), που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα για όσους δεν μπορούν για κάποιο λόγο να τα καταναλώσουν.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο προσφέρει ενέργεια. Χάρη στη βιταμίνη E που περιέχει βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παγωμένων ποδιών και χεριών.
Ρόδι
Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, και θεωρείται πραγματική ασπίδα για την εποχική γρίπη, αλλά και στελέχη ιών όπως ο Η1Ν1. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Ο χυμός του θεωρείται απαραίτητος μετά την άσκηση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης πως μπορεί να προστατεύσει και από τον καρκίνο του δέρματος.
Ζεστά Ροφήματα
Μια από τις καλύτερες επιλογές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα. Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί διότι πολλά από τα έτοιμα κυρίως ροφήματα αποτελούν βόμβες θερμίδων. Να προτιμάτε πάντα τα απλά ροφήματα όπως σκέτο καφέ, τσάι, χαμομήλι και να αποφεύγετε αυτά που έχουν πολύ γάλα, πολλή ζάχαρη και σαντιγύ.Οι σούπες πέρα από τα αφεψήματα είναι μια πολύ ωραία λύση. Οι σούπες με όσπρια, όπως η παραδοσιακή φασολάδα, είναι ένα από τα πιο έξυπνα πιάτα για την κρύα περίοδο του χειμώνα. 
 
 


 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology