Χωρίς τίτλο

 

Σιάτιστα ένα τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές!

Καλωσήρθατε στη Σιάτιστα, σ’ έναν τόπο με μια μοναδική αισθητική, μια παράξενη γραφικότητα. Σε 4 χμ. από τον κόμβο της Εγνατίας οδού, θα συναντήσετε την ορεινή πόλη του νομού Κοζάνης, σε υψόμετρο 920 μ.

Σε απόσταση 25 χμ. από την Κοζάνη, 30 χμ. από τα Γρεβενά, 50 χμ. από την Καστοριά, 126 χμ. από τα Ιωάννινα και 145 από τη Θεσσαλονίκη και σε υψόμετρο 920μ. βρίσκεται η γραφική μακεδονίτικη πόλη με τους πολλούς θησαυρούς. 


Πατρίδα του Γεώργιου Παπάζωλη - βασικού υποκινητή των Ορλωφικών, του Θεοχάρη Τουρούντζια - συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου, των Μαρκίδων Πούλιου με την πρώτη σωζόμενη ελληνική εφημερίδα, του Μιχαήλ Παπαγεωργίου με το Αλφαβητάριο του 1766, της διεθνώς αναγνωρισμένης ζωγράφου Θάλειας Φλωράς Καραβία, του Νικόλαου Κασομούλη, του Αριστοτέλη Ζάχου - αρχιτέκτονα του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, του Θεόδωρου Μανούση - πρώτου καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, των αδελφών Παπαγεωργίου – δωρητών του ομώνυμου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Περπατώντας στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Σιάτιστας, έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα αρχοντικά «Πούλκως», «Μανούση» και «Μαλιόγκα – Αργυριάδη» και να θαυμάσετε τα μεγαλοπρεπή κτήρια 18ου αιώνα, πλούσια σε διάκοσμο με μοναδικές τοιχογραφίες, βιτρό, ξυλόγλυπτα, ρόδακες.
Μπορείτε, επιπλέον, να ξεναγηθείτε στα λαογραφικά μουσεία του «Δόλγκηρα» και του Χρήστου και της Τατιάνας Ντέρου, πλούσια σε λαογραφικό υλικό.

Η επίσκεψη και η φιλοξενία θα σας πείσουν.
Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού… Η Σιάτιστα φημίζεται και για τις 29 εκκλησίες της, οι περισσότερες από τις οποίες χτίστηκαν τον 17ο αιώνα. Μεταβυζαντινοί ναοί με αξιόλογο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα και εικόνες.

Για τους βιβλιοφάγους επισκέπτες μας, υπάρχει πρόταση για τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια».
Για τους λάτρεις των μουσείων, δίνεται η ευκαιρία για επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό μουσείο, στο Βοτανικό και στο Εκκλησιαστικό καθώς και στο ιστορικό «Τραμπάντζειο Γυμνάσιο». Μουσεία με μοναδικά εκθέματα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.
Για τους λάτρεις της φύσης, υπάρχει πρόταση για απόδραση στο όρος Μπούρινο. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τον σπάνιο αυτό θησαυρό της φύσης και να απολαύσει την απίστευτη θέα από το καταφύγιο που διατηρεί στον Μπούρινο ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας.
Για τους λάτρεις των κρασιών, γεύσεις και αρώματα που δύσκολα ξεχνιούνται από τα σιατιστινά κρασιά, σε μια πόλη με παράδοση στην αμπελουργία.
Ξεχωριστή αίγλη στην αρχόντισσα Σιάτιστα δίνουν τα πάρκα και οι δυο πλατείες της πόλης. Η μία της Γεράνειας και η άλλη της Χώρας. Γραφικές, πετρόχτιστες πλατείες με πλάτανο, μαγαζάκια, καφενεία και ταβερνάκια.
Μπορείτε να επισκεφτείτε τη Σιάτιστα:
- Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου για το έθιμο της Παναγίας. Καβαλάρηδες με τα στολισμένα άλογά τους προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας Ελεούσας και στη συνέχεια ακολουθεί παρέλαση των αλόγων και γλέντι στις πλατείες και τις γειτονιές στους ρυθμούς των χάλκινων. 


- Το διήμερο 5 και 6 Ιανουαρίου για να γιορτάσετε τα «Μπουμπουσάρια». Παρέες μεταμφιεσμένων γλεντούν στις πλατείες, στους δρόμους, στα μπαράκια και σε σπίτια της πόλης. Η παρέλαση γίνεται ανήμερα των Φώτων.
- Στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ για να γιορτάσετε το έθιμο με τις κλαδαριές, μεγάλες φωτιές αφιερωμένες στη Γέννηση του Χριστού. 


Το πολύ καλό φαγητό είναι κάτι που δε θα σας λείψει στη Σιάτιστα. Εστιατόρια, ταβερνάκια, μεζεδοπωλεία, σουβλατζίδικα. Μετά το φαγητό σας, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το παγωτό σας στις καφετέριες. Άλλες στις πλατείες, άλλες στον κεντρικό δρόμο κι άλλες στα γραφικά σοκάκια με θέα μοναδική!
Μια επίσκεψη θα σας πείσει! Απλά… πάρτε και βαλίτσα μαζί σας γιατί η Σιάτιστα θέλει χρόνο, πολύ χρόνο!

Γνωρίστε από κοντά την Σιάτιστα και ζήσετε τις στιγμές σε όλες τις εποχές του χρόνου και όσο για την διαμονή σας σας προτείνουμε Guest House Siatista

 https://youtu.be/vU2z5QzKWPE


Ένα ολόκληρο διαμέρισμα στο κέντρο της Σιάτιστας, ιδανικό να φιλοξενήσει εσάς και την οικογένεια σας αφού διαθέτει 3 υπνοδωμάτια. 

Guest House Siatista

 







 
για περισσότερες πληροφορίες ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  

Βίντεο - Φωτογραφίες:

Διονύσης Μπόσιακας ©

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology