Αυτό είναι το κλειδί για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης - Τι δείχνει νέα μελέτη

ΚΡΕΑΣ

 Το κλειδί για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης ίσως να βρίσκεται τελικά στη χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Το κλειδί για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης ίσως να βρίσκεται τελικά στη χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης έδειξαν πως τα επίπεδα της LDL, της λεγόμενης "κακής" χοληστερόλης, μειώθηκαν στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια χορτοφαγική διατροφή, σε αντίθεση με εκείνους που κατανάλωναν και κρέας.

Η ανάλυση βασίστηκε σε αποτελέσματα από 30 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές (που έλαβαν χώρα από το 1982 έως και πέρσι τον Οκτώβριο), κατά την οποία μελετήθηκε η επίδραση της χορτοφαγικής ή vegan διατροφής σε όλους τους τύπους χοληστερόλης και απολιποπρωτεΐνης Β (apoB) (οι λιποπρωτεΐνες είναι σημαντικοί μεταφορείς της χοληστερόλης). Η μέτρηση της απολιποπρωτεΐνης B χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal. Οι δοκιμές αφορούσαν 2.400 συμμετέχοντες σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και διήρκεσαν έως και 18
μήνες. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο μεταξύ 28 και 67 ετών.

Ορισμένες από τις δοκιμές αφορούσαν σε υγιείς συμμετέχοντες χωρίς υποκείμενα
νοσήματα, ενώ άλλες εξέτασαν άτομα με παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας, οι χορτοφάγοι και οι vegan είδαν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης να μειώνονται κατά 7% κατά μέσο όρο κατά την περίοδο που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι συμμετέχοντες που ήταν χορτοφάγοι είδαν επίσης μείωση κατά 10% της "κακής" χοληστερόλης LDL κατά μέσο όρο, ενώ τα επίπεδα της apoB μειώθηκαν κατά 14%.

Η καθηγήτρια Ruth Frikke-Schmidt, συγγραφέας της μελέτης, είπε στο BBC News: "Αυτό
αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της επίδρασης ενός χαπιού στατίνης". Όπως σημείωσε, η αγωγή με στατίνες υπερτερεί όσον αφορά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ωστόσο, το ένα δεν αποκλείει το άλλο και ο συνδυασμός στατινών με μια χορτοφαγική διατροφή είναι πιθανό να έχει ακόμη μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης.

Σημειώνεται πως η χοληστερόλη χωρίζεται σε δύο είδη:

-Τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή HDL χοληστερόλη ή "καλή" χοληστερόλη, λόγω των προστατευτικών δράσεων που έχει στην αρτηριοσκλήρυνση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα HDL είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών, ενώ η αύξηση των επιπέδων της HDL έχει δείξει ότι βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

- Τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL χοληστερόλη ή "κακή", επειδή μπορεί να μεταφέρει λιπίδια στα τοιχώματα των αρτηριών.

Μπορούμε να ρίξουμε τις τιμές της LDL;

Ναι, κυρίως με αλλαγή του τρόπου ζωής, δηλαδή:

• Διακοπή καπνίσματος

• Δίαιτα φτωχή σε λιπαρά, όπως τροφές που περιέχουν φυτικές στερόλες (γάλα,
γιαούρτι, μαργαρίνες)και πλούσιες σε φυτικές ίνες (χόρτα, φρούτα, λαχανικά)

• Η απώλεια των περιττών κιλών και η μείωση του λιπώδους ιστού επίσης βοηθά
σημαντικά

• Σωματική άσκηση (για παράδειγμα γρήγορο βάδισμα 30'- 60' την ημέρα)

Επειδή όμως η LDL χοληστερόλη δεν μπορεί να μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα μόνο με τη
διατροφή, χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση η κατάλληλη για τον καθένα φαρμακευτική
αγωγή, πάντα με τη συμβουλή ενός ειδικού γιατρού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ
ΠΗΓΗ

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology