Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του Economist για το Δημογραφικό, έκανε μια δραματική εκτίμηση για τον πληθυσμό της χώρας έως το 2050
Σε μια δυσοίωνη εκτίμηση για τον πληθυσμό της χώρας μας προέβη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης, βάσει των δημογραφικών τάσεων.
Ειδικότερα, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του Economist για το Δημογραφικό, στην Αθήνα, έκανε λόγο για μείωση του πληθυσμού από μερικές εκατοντάδες έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050, λόγω του σταθερού ελλείμματος γεννήσεων έναντι θανάτων.
Ο καθηγητής ανέλυσε τις συνθήκες που διαμορφώνουν τις τάσεις στον ελληνικό πληθυσμό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της επικράτειας» αλλά και στη «μείωση των γάμων, όπως και αύξηση των διαζυγίων και των συμφώνων συμβίωσης».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζαμάνης μίλησε για την ανάγκη να εφαρμοστεί ένας συνδυασμός μέτρων τα οποία «θα περιορίσουν τις αμέσως επόμενες δεκαετίες την αύξηση των θανάτων, θα δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την απόκτηση του επιθυμητού αριθμού παιδιών από τις νεότερες γενεές, θα επιβραδύνουν σημαντικά τη μετανάστευση νέων παραγωγικών και αναπαραγωγικών ηλικιών επιτρέποντας την επιστροφή τμήματος αυτών που έχουν φύγει, θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση και μόνιμη εγκατάσταση νέων αλλοδαπών στη χώρα μας και θα αναστρέψουν την υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού στο χώρο».
O Gunnar Andersson, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, σημείωσε ότι η αύξηση των γεννήσεων συνδέεται και με τις υποδομές οι οποίες εξασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής. Αναφέρθηκε και στις μεταναστευτικές ροές, σημειώνοντας ότι μακροπρόθεσμα έχουν μικρό αντίκτυπο στις πληθυσμιακές δομές εκτός αν πρόκειται για μεγάλα μεταναστευτικά κύματα. «Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και είναι σημαντικό ότι ζουν με περισσότερη υγεία»
Το επείγον των δημογραφικών πιέσεων προσπάθησε να αναδείξει η κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μιλώντας για μια πρόκληση η οποία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘80. «Η Ελλάδα έχει μια ταχεία αύξηση στους θανάτους και δραματική μείωση στις γεννήσεις», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι εδώ και ένα εξάμηνο έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη συλλογή προτάσεων αντιμετώπισης του δημογραφικού, όπως είπε, με πραγματισμό. «Μιλάμε, σε πρώτη φάση, για σταθεροποίηση στο κομμάτι των γεννήσεων», υπογράμμισε, και μίλησε για action plan το οποίο θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία, αλλά και στην ένταξη μεταναστών με νομιμότητα. «Μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, έπρεπε να πετύχουμε μια ισορροπία», σχολίασε, κάνοντας λόγο για ένα δίκαιο σύστημα μετανάστευσης με ένταξη των μεταναστών και επιλογές απασχόλησης σε κλάδους, όπως η φιλοξενία και η αγροτική παραγωγή, όπου υπάρχει έλλειψη χιλιάδων εργατικών χεριών.
Μείωση των ανθρώπων σε ηλικία εργασίας
Ο Wolfgang
Fengler, Διευθύνων Σύμβουλος της World Data Lab, υπογράμμισε πως το
μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μείωση των ανθρώπων σε ηλικία
εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε προβλέψεις σύμφωνα με
τις οποίες η χώρα θα έχει απώλεια σχεδόν μισού εκατομμυρίου εργαζομένων
έως το 2040.
Για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, η Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνει πολλές κινήσεις, σχολίασε. Πρότεινε λύσεις όπως η μεγαλύτερη ενσωμάτωση μεταναστών με δεξιότητες αλλά και η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι παγκοσμίως έως το 2050 αναμένεται μια θεαματική αύξηση όσων βρίσκονται σε ηλικία άνω των 50 ετών.