Το όνομα-σοκ που είχε προτείνει ο Σημίτης για τα Σκόπια

Στο πρωτοσέλιδό της την Παρασκευή, η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σφυροκοπά τον Κώστα Σημίτη για το όνομα που είχε προτείνει στα Σκόπια και θυμήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.«Ο,τι αποδέχεσαι στην διπλωματία δεσμεύει την χώρα σου και σε ακολουθεί«, γράφει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ και συνεχίζει: «Έως τώρα γνωρίζαμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε δεσμεύσει την χώρα με τις απαράδεκτες συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι για τα ελληνοτουρκικά, όλες υπογραφείσες μετά την τραγωδία των Ίμίων.

»Στο Νταβός, όμως, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ μας θύμισε ένα άκόμη έπος εκείνης της περιόδου. Έριξε στο τραπέζι το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια», με το επιχείρημα ότι το είχαν δεχθεί άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Δεν ομιλούσε γενικώς και αορίστως, τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εννοούσε.

»Πράγματι, μεγάλο μέρος του παρασκηνίου της εποχής αποκαλύπτει στο βιβλίο του, «Άκρως απόρρητο, ειδικού χειρισμού» (Λιβάνης, 2008), ο πρέσβυς μας στον OHE και διαπραγματευτής με τα Σκόπια Χρήστος Ζαχαράκις. Θυμάται, μεταξύ άλλων, για τις συναντήσεις του με τον κ. Σημίτη τον Μάρτιο του 1996, τον Σεπτέμβριο του 1997 και τον Φεβρουάριο του 1998 τα εξής:

»Στο Μαξίμου:
«Του επεσήμανα ότι κατά σειρά προτιμησιακής προτεραιότητος προηγούνται τα ονόματα χωρίς τον όρο “Μακεδονία” η παράγωγο του, όπως Δημοκρατία του Βαρδάρη, Δημοκρατία των Σκοπίων και Βαρδανία. Άκολουθούν τα σύνθετα ονόματα με χρήση του όρου “Μακεδονία”, βάσει του έθνοτικού κριτηρίου (Σλαβομακεδονία, Σλαβομακεδονική Δημοκρατία) η του γεωγραφικού κριτηρίου (Μακεδονία του Βαρδάρη, Μακεδονική Δημοκρατία του Βαρδάρη, Μακεδονία των Σκοπίων, Μακεδονική Δημοκρατία των Σκοπίων, Βόρειος η Άνω Μακεδονία) η, τέλος, του χρονικού κριτηρίου (Νέα Μακεδονία, Νεομακεδονία, Νεομακεδονική Δημοκρατία, Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας), ενώ θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να αποκλεισθούν οι όροι “Δημοκρατία της Μακεδονίας/Σκόπια” η “Σκόπια”.

»Ο Πρωθυπουργός με άκουσε με ενα ελαφρώς σαστισμένο ϋφος και με άφησε να αντιληφθώ ότι, αν και θα ήθελε να “απαλλαγεί” άπό το όλο θέμα, εντούτοις αισθάνεται ανασφαλής, εν όψει της γνωστής αποφάσεως του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ύπό τον Κ. Καραμανλή, άλλά και των πιθανών αντιδράσεων στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

»Για το δεύτερο, δεν μου έπεφτε λόγος, άλλά για το πρώτο του υπέδειξα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί άρχηγοί έχουν είτε άποβιώσει είτε άποσυρθει άπό την ενεργό πολιτική σκηνή, πλην της κυρίας Παπαρήγα, η οποία και ήταν η μόνη άντίθετη προς τη σχετική άπόφαση!

»Ο Σημίτης δεν σχολίασε, άλλά συμφώνησε με τον Πάγκαλο να εκθέσω την κατάσταση στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, αν και ο Θέμελης εξέφρασε φόβους για άκριτομυθίες άπό τα μέλη της, ενώ, γενικότερα, εισηγήθηκε να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση χωρίς, όμως, να φαίνεται ότι έλαβε άποφάσεις ο Πρωθυπουργός, σε περίπτωση αλλαγής πολιτικής!

»Τέλος, ο Πρωθυπουργός, θέλοντας, προφανώς, να πιαστεί άπό κάπου, ζήτησε άπό τον Πάγκαλο να του φέρει τους υπηρεσιακούς φακέλους με τις παλαιότερες άπόψεις του Καρ. Παπούλια περί άποδοχής του σύνθετου ονόματος! […]

»Ρητές οδηγίες:
»Ο Πάγκαλος επιβεβαίωσε, ενώπιον όλων των παρισταμένων, τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και, μετά τη λήξη της τηλεφωνικής συνομιλίας, μου έδωσε οδηγίες να άνακοινώσω στον Vance ότι η ελληνική κυβέρνηση άποδέχεται την προτασή του.

»Πιστός στην άρχή που έχω τηρήσει από χρόνια, απηύθυνα πάραυτα επίσημο επιβεβαιωτικό τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ, το όποιο παρέλαβε ιδιοχείρως ο Β. Παπαιωάννου, ότι, σύμφωνα με τις σημερινές προφορικές οδηγίες του, κατόπιν και της σχετικής τηλεφωνικής συνεννοήσεώς του με τον Πρωθυπουργό, προτίθεμαι να άνακοινώσω, αύριο, στον Vance ότι η ελληνική κυβέρνηση άποδέχεται, κατ’ άρχήν, την πρότασή του προς το Σ.Α. περί “R.M./ Skopje”.!…].

«Ναί» στον Nimetz
«Ανακεφαλαιώνοντας, ο Σημίτης μου έδωσε οδηγίες να άπορρίψω την πρόταση Vance-Nimetz, να δηλώσω ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει την πρόταση του Vance περί ενός ονόματος με τον όρο R.M./ Skopje και, σε περίπτωση αδιεξόδου, να προτείνω άναστολή των διαπραγματεύσεων για ένα εξάμηνο».
tribune.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology