
Το σχήμα των πασχαλινών τσουρεκιών ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό, κατάλοιπο πιθανότατα των αρχέγονων παραδόσεων για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
Η λέξη «τσουρέκι» προέρχεται από την τουρκική «corek», που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά, ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.
Οι Αρμένιοι, καθώς και οι άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα «churek», ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι.
Το όνομα «τσουρέκι» υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.
Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως «λαμπροκουλούρα» ή «λαμπρόψωμο» ή και με άλλες ονομασίες, ανάλογα με την τοπική παράδοση.
Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό, γιατί αντιπροσωπεύει την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι «ζωντανεύει» και μεταμορφώνεται σε ψωμί, συμβόλου της ζωής (όπως και το αυγό).
Tags:
Λαογραφία-ιστορία