Λιτάνευση Μεγαλόχαρης και τα ''Φαναράκια'' στην Τήνο (ΦΩΤΟ)

Την ίδια ώρα, όταν 30 Ιανουαρίου 1823 ευρέθη η αγία Εικόνα, ώρα 2 μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της αγίας Εικόνος από τον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας προς την μαρμάρινη εξέδρα της «Παντανάσσης» στον λιμένα.
Της λιτανείας τέθηκαν επικεφαλής οι δύο Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ρόδου κ. Κύριλλος και Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ενώ μεταξύ των τα πρώτα φερόντων ήταν και ο αφιχθείς το μεσημέρι προσκυνηματικώς, Ενδοξώτατος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύρχος Σταμάτιος Ράπτης ΛΣ.

Της λιτανείας προηγήθηκε η Φιλαρμονική του ΠΙΙΕΤ και οι μαθητές όλων των εκπαιδευτηρίων της Τήνου, την πλαισίωσαν δε πλήθη πιστών με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια.

Στην πλατεία Παντανάσσης τελέσθηκε δέηση από τον Σεβασμιώτατο Ρόδου κ. Κύριλλο ενώ στον πανηγυρικό που εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, απευθύνθηκε προς τους συλλιτανεύοντες μαθητές και μαθήτριες, με αφορμή μικρά κείμενα που διάβασε από εκθέσεις των ίδιων των παιδιών, με θέμα το γεγονός της Ευρέσεως της αγίας Εικόνος, ειπών μεταξύ άλλων ότι, «...μέσα από αυτά τα κείμενα και στα μάτια σας ανακαλύπτεται ένας πλούτος εσωτερικής καθαρότητος και ονείρων και προσδοκιών για το αύριο! Με τέτοια παιδιά σαν εσάς, είναι βέβαιο ότι το μέλλον της πατρίδας μας αύριο θα είναι φωτεινό και ελπιδοφόρο! Σταθείτε όρθιοι και στις δυσκολίες και στις ευκαιρίες! Με πίστη στην καρδιά να αντιμετωπίσετε πάντα τη ζωή και να είστε βέβαιοι ότι θα είστε νικητές...»

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής της αγίας Εικόνος υπό τους συριγμούς των ελλιμενισθέντων επιβατηγών πλοίων BLUE STAR PAROS και SUPERFERRY, πραγματοποιήθηκε στάση έξω από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του ΠΙΙΕΤ προσκειμένου να προσκυνήσουν οι γέροντες και οι γερόντισσες.

Με την επάνοδο της αγίας Εικόνος στο επιστήλιο έξωθεν του Ναού, επί των ώμων μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου τελέσθηκε Τρισάγιο στους τάφους των Κτητόρων και εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής ο Γεν. Γραμματέας αυτής καθηγητής κ. Ευάγγελος Βέρσαλης εξεφώνησε λόγον και κατέθεσε στέφανο, και μετά την παιάνιση του Εθνικού Ύμνου, εντός του Ναού ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Σημαντήρης εξεφώνησε τον καθιερωμένο απολογισμό, ο οποίος κάθε έτος τυπώνεται σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται σε όλους τους προσκυνητές.

Επηκολούθησε ο Εσπερινός της αύριον, επί τη ιερά μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου.

Η εθιμική λαμπαδηφορία «ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ»

Με τη δύση του ηλίου εκατοντάδες παιδιά αλλά και ενήλικες κρατώντας τα παραδοσιακά φαναράκια συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ιδρύματος και με επικεφαλής τη Φιλαρμονική, τους Αρχιερείς και τους τα πρώτα φέροντες και τους καθηγητές πραγματοποίησαν την καθιερωμένη λαμπαδηφορία, ψάλλοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια για την Εύρεση μέχρι τη μαρμάρινη εξέδρα, όπου ομίλησε ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Σιώτος και εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος ανεκοίνωσε τα ονόματα των βραβευθέντων μαθητών, του εβδόμου λογοτεχνικού διαγωνισμού που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Ιερό Ίδρυμα μεταξύ των μαθητών της Γ’ Λυκείου του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ και απένειμε τα έξι χρηματικά βραβεία, για τις έξι αντίστοιχα επιλεγείσες, ως άριστες εκθέσεις, εκ μέρους τριμελούς εξ εκπαιδευτικών επιτροπής.

Η λαμπαδηφορία κατέληξε στον Ναό των Τριών Ιεραρχών όπου και εγένετο η απόλυσις.

Από τη Μύκονο αφίχθησαν για τις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κ. Κουκάς, η Αντιδήμαρχος κα Ειρήνη Γρυπάρη, η Επαρχιακή Σύμβουλος κα Χανιώτη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνιος Κουσαθανάς και αρκετοί Μυκόνιοι προσκυνητές.

Την όλη επιμέλεια είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός ο οποίος συντόνισε άριστα τα της πανηγύρεως.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

πηγή: www.romfea.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology