Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πολιούχος του χωριού και η εκκλησία του μια από τις παλιότερες.
Η παράδοση θέλει να είναι εκκλησία φανερωμένη!

Λέγεται ότι παρουσιάστηκε στον ύπνο της Αννούδας Λιάκου ο Άγιος Γεώργιος, όντας αυτή σε νεαρή ηλικία, ζητώντας της να σκάψει για να τον ελευθερώσει..

Η κοπέλα φοβήθηκε από το όραμα-όνειρο και δεν τόλμησε να μιλήσει σε κανένα!

Τα οράματα όμως επέμειναν κι έτσι απευθύνθηκε στον ιερέα του χωριού ο οποίος επισκέφτηκε τον τότε Μητροπολίτη Δράμας και Ζιχνών Εθνομάρτυρα Χρυσόστομο για να μεριμνήσει για άδεια για το σκάψιμο, μια που το χωράφι ανήκε σε έναν Τούρκο της περιοχής.

Ο Μητροπολίτης έκανε ενέργειες προς τον τότε περιφεριάρχη για να πάρει άδεια από τον Τούρκο ιδιοκτήτη του χωραφιού, ο οποίος όμως, όχι μόνο δεν την έδωσε, αλλά το παιδί του, θέλοντας να ειρωνευτεί την πίστη των Πρωταίων, βεβήλωσε το σημείο.

Τη στιγμή εκείνη έμεινε ακίνητο σαν να το κρατούσε μια αόρατη δύναμη!

Ο πατέρας του βλέποντας το παιδί του σε αυτήν την κατάσταση κάλεσε ιερείς και χωριανούς ζητώντας να κάνουν παράκληση για να συνέλθη.

Το παιδί πράγματι ελευθερώθηκε. Τότε, ο Τούρκος παραχώρησε όχι μόνο το σημείο που του ζητούσαν αλλά και ολόκληρο το κτήμα!

Άρχισε λοιπόν η Αννούδα το σκάψιμο βοηθούμενη από δυο συχωριανούς, τον Γκάντζο Άγγελο και τον Χαριζάνη. Ο Άγιος συνεπικουρούσε το έργο τους καθόλη τη διάρκεια. Η εικόνα και το αγίασμα τελικά βρέθηκαν. Χρειάστηκε να κατασκευαστούν 33 σκαλοπάτια για να είναι προσβάσιμα! Τα εγκαίνεια έγιναν το 1914 την ημέρα του Αγίου. Η εικόνα που βρέθηκε στο σημείο φυλάσσεται στον ναό της Αγίας Παρασκευής. Στο χώρο χτίστηκε ομώνυμη εκκλησία.

Η φωτογραφία της Αννούδας βρίσκεται αναρτημένη στο ιερό.

Δίπλα στον αρχικό ναΐσκο σήμερα έχει φτιαχτεί νέος ναός. Στο χώρο επίσης έχει κατασκευαστεί ειδικός χώρος για τέλεση των μνημοσύνων στο χωριό. Στον περίβολο του ναού, την ημέρα της γιορτής του αγίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Η παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

http://protiserron.gr/wp-content/uploads/2015/11/aggeorg24.jpg
πηγή:protiserron.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology