Νηστίσιμος μουσακάς, λαχταριστός!

Φτιάξτε και γευτείτε τον πεντανόστημο νηστίσιμο Μουσακά
Υλικά για τέσσερα άτομα
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
4 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
μαϊντανό
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι πιπέρι
1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 κουταλιά σούπας σάλτσα σόγιας
1 και 1/2 κούπες κιμά σόγιας (μεγάλη κούπα)
4 και 1/2 ποτήρια νερό
2 κρεμμύδια ξερά
χοντροαλεσμένο μπαχάρι
δύο φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
προαιρετικά ένα φλιτζανάκι του καφέ κομμένο ταχίνι (ο ζωμός που μένει αν βράσουμε και στραγγίσουμε 1 φλιτζάνι ταχίνι με τρία φλυτζάνια νερό).
10 μπαλάκια ολόκληρο μπαχάρι
2 και 1/2 φλυτζάνια τσαγιού περίπου γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
10 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ ή νισεστέ
1 ποτηράκι κρασιού λάδι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
μισό πακετάκι βιτάμ
Ταψάκι κατά προτίμηση αντικολλητικό Νο 28

Εκτέλεση

Βάση με μελιτζάνες και πατάτες
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε την καθεμιά σε τρεις ή τέσσερις οριζόντιες φέτες αναλόγως του μεγέθους τους. Πρέπει να είναι τουλάχιστον ένας πόντος η κάθε φέτα. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να ξεπικρίσουν για μισή περίπου ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε επίσης οριζόντια σε τρεις φέτες την καθεμιά. Αλατίζουμε.
Τηγανίζουμε ελαφρά πρώτα τις πατάτες και μετά τις μελιτζάνες αφού τις πλύνουμε από το αλάτι και τις σκουπίσουμε σε χαρτί κουζίνας.
Αραδιάζουμε τα τηγανητά σε απορροφητικό χαρτί.
Λαδώνουμε το ταψάκι.
Πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη. Στρώνουμε ανάμεικτα κομμάτια πατάτας και μελιτζάνας να γεμίσει ομοιόμορφα το ταψάκι και πασπαλίζουμε με το χοντροαλεσμένο μπαχάρι που πάει πολύ με τη μελιτζάνα.


Κιμάς σόγιας
Βάζουμε το νερό να βράσει και προσθέτουμε τον κιμά σόγιας. Παίρνει μία βράση και τον αποσύρουμε από τη φωτιά αλλά τον αφήνουμε για δέκα λεπτά σκεπασμένο να φουσκώσει. Μετά τον ξεπλένουμε και τον στύβουμε πολύ καλά. 
*****
Έχουμε τρίψει το κρεμμύδι και την ντομάτα χωριστά στον τρίφτη ή στο μούλτι.
Σε άλλο σκεύος βάζουμε το τριμμένο κρεμμύδι να πιει το νερό του και ρίχνουμε το μισό ποτηράκι λάδι να τσιγαριστεί ελαφρά. Προσθέτουμε τον πελτέ και φέρνουμε μια βόλτα να τσιγαριστεί λίγο κι αυτός και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμισθεί το κρασί προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και την τριμμένη ντομάτα, το ταχίνι, αλατοπίπερο, μαϊντανό, τα ολόκληρα μπαχάρια, τα φύλλα δάφνης, το ξυλάκι κανέλας και τέλος τον κιμά σόγιας. Αφήνουμε να πιει τα υγρά του ανακατεύοντας. Στο τέλος αφαιρούμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τέσσερις κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη για να είναι συμπαγής και τον στρώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες και τις πατάτες.



Μπεσαμέλ
Λιώνουμε το βιτάμ και προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό ποτηράκι λάδι. Όταν κάψουν ελαφρά ρίχνουμε το κορνφλάουρ με σουρωτήρι για να μη σβολιάσει ανακατεύοντας καλά καλά με σύρμα και τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό προς ζεστί το γάλα αμυγδάλου. Προσέχουμε μη χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο γάλα ώστε να βγει παχύρρευστη η κρέμα. Προσαρμόζουμε ανάλογα την ποσότητα του γάλατος. Τέλος προσθέτουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο και αλατάκι και στρώνουμε πάνω από τον κιμά.


Ψήσιμο
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στις αντιστάσεις επάνω κάτω στους 200 βαθμούς αρχικά και ψήνουμε στη συνέχεια στους 180 βαθμούς -αναλόγως τη δύναμη του φούρνου μας- περίπου μία ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το τελευταίο τέταρτο γυρίζουμε τον φούρνο στον αέρα.
Καλύτερα κόβεται και τρώγεται κρύος. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον αρτύσιμο. Δεν ξεχωρίζει καν! Είναι δοκιμασμένη η συνταγή.
Για όσους το επιχειρήσουν καλή επιτυχία και καλοφάγωτος!

@Συνταγή, επιμέλεια ανάρτησης και μορφοποίηση για το Ιστολόγιο ΑΓΙΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ:
Εύα Αρβανίτη


Υ.Γ. : Και η νηστεία ανθρωπίνως θέλει τις μικρές παρηγοριές της...

Αναδημοσίευση από ΑΓΙΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΑ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology