Ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Σιάτιστας [βίντεο]

Δείτε τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, πολυούχος στην περιοχή της Γεράνιας. Ακούστε το Ιστορικό του Ναού διά στόματος μακαριστού π. Βασίλειου Βασιλείου, εφημέριου του Ιερού αυτού Ναού!

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας κτίστηκε το έτος 1743 ως δισυπόστατος (Αγίου Νικολάου και Αγίου Σπυρίδωνος) επί μητροπολίτου Ζωσιμά. Κατεδαφίστηκε το έτος 1929 επί μητροπολίτου Αγαθαγγέλου, οπότε και οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός σε σχέδια του σιατιστινού αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Μάλαμα.

Οι τοιχογραφίες και ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού έγιναν με χρήματα του αείμνηστου ευεργέτη της Σιάτιστας Μιχαήλ Κουκουλίδη το έτος 1937 επί μητροπολίτου Διοδώρου.

 https://siatistaagiosnikolaos.files.wordpress.com/2011/10/10.jpg

Άλλοι ευεργέτες του ναού είναι οι Δημήτριος Παναγιώτου Γράβας και Γεώργιος Αθανασίου Γράβας, οι οποίοι το 1963 κατασκεύασαν τα κωδωνοστάσια, ο Νικόλαος και Αικατερίνη Τύρνα, οι οποίοι εκτός των άλλων έκτισαν το 1978 και το ενοριακό κέντρο, ο Κων/νος και Ελένη Παπανικολάου, που το 1999 κατασκεύασαν τα στασίδια του ναού, ο Απόστολος Σιάσιος, που το 2001 προσέφερε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την κατασκευή 12 πολυελαίων.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology