Χειμερινή βόλτα στα Νάματα Κοζάνης! (βίντεο + Φωτογραφίες)

  

Το χωριό Νάματα βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. από το Καλονέρι, 61 χλμ. από την Κοζάνη και 35 χλμ. από την Πτολεμαΐδα και ανήκει στο Δήμο Ασκίου. Σε υψόμετρο 1250 μ. στους πρόποδες του όρους Ασκίου είναι το ορεινότερο χωριό του νομού Κοζάνης. Χτίστηκε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στις αρχές του 17ου αιώνα από 17 προσφυγικές οικογένειες κυρίως από την Ήπειρο οι οποίες καταδιώχθηκαν από τους Τούρκους. Οι Ναματιανοί μετέχουν σε όλους τους Εθνικούς αγώνες.

Στην επανάσταση του Μπούρινου, στον Μακεδονικό αγώνα όπου λειτούργησε Μακεδονική επιτροπή με την καθοδήγηση του Δεσπότη Σισανίου και Σιατίστης, στους απελευθερωτικούς πολέμους του 1912-13, στην Μικρασιατική εκστρατεία και στα βουνά της Πίνδου το 1940. Παλαιότερα το χωριό ονομάζονταν "Πιπιλίστα". Εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή η πλούσια φύση και τα άφθονα νερά των πηγών στα οποία οφείλει και το όνομά του. Προσφέρεται ιδιαίτερα για ορειβασία, αφού αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για ανάβαση στο όρος Άσκιο, πεζοπορία καθώς και άλλου είδους άσκηση, όπως ποδήλατο βουνού στους γύρω δασικούς δρόμους.


  Τα καλοκαίρια που το χωριό ζωντανεύει με την επιστροφή των χωριανών από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού γίνονται διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με κορυφαία το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου με τον παραδοσιακό Τρανό Χορό. Γίνονται επίσης τη διάρκεια όλου του χρόνου χοροί με παραδοσιακή δημοτική μουσική καθώς και αθλητικές εκδηλώσεις. Στην κοινότητα λειτουργούν Ξενώνας και παραδοσιακή ταβέρνα ολόχρονα.


Βίντεο-Φωτο:

Διονύσης Μπόσιακας

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology