ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ;

Ας μάθουμε.. 

✓Τριωδιο είναι ένα Λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας μας ,από το οποίο ψάλλουν οι ψάλτες από τον εσπερινό του Σαββάτου πριν την Κυριακή του Τελωνου και Φαρισαίου μέχρι και το Μέγα Σάββατο το πρωί. (Είναι το εικονιζόμενο βιβλίο)

✓Το Σάββατο ,πριν την Κυριακή του Τελωνου και Φαρισαίου , πριν την έναρξη του Εσπερινού , τοποθετείται το βιβλίο στην εικόνα του Χριστού στο Τέμπλο και το παίρνει ο ψάλτης από κει (όπως στην εικόνα) και επειδή παίρνοντας το ,το ανοίγει, επικράτησε η έκφραση" άνοιξε το Τριώδιο".

✓Τριωδιο ονομάζεται γιατί αυτή την περίοδο ψάλλουμε τρείς ωδές ,ενώ τον υπόλοιπο χρόνο εννέα.

✓Το Τριώδιο δεν κρατά μόνο τρεις Κυριακές αλλά μέχρι το Μέγα Σάββατο,δηλαδή η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα είναι κομμάτια του Τριωδίου.

✓Το Τριώδιο δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις μεταμφιέσεις ,ούτε με τα ξέφρενα γλέντια και πάρτυ ,που έχουν επικρατήσει να γίνονται τέτοια εποχή. Αυτά είναι εντελώς ξένα προς το πνεύμα του Τριωδίου. 

✓Το πνεύμα του Τριωδίου είναι η αγάπη για τον πλησίον,η ταπείνωση,η συγχωρητικοτητα ,η εγκράτεια,η νηστεία,η προσευχή, η συχνότερη συμμετοχή στην μυστηριακή ζωή της εκκλησίας. Γενικότερα είναι η προετοιμασία μας ώστε να δεχθούμε το Άγιο Πάσχα.

✓ Έχει επικρατήσει λανθασμένα να τρώνε κρέας μέχρι και την Κυριακή πριν την καθαρά Δευτέρα , λέγοντας ότι είναι η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Η τελευταία Κυριακή που τρώμε κρέας είναι αυτή της Απόκρεω η Αποκριάς ,όπου το λεει και η λέξη απόκρεω δηλαδή αποχή από το κρέας. 

✓Συγκεκριμενα Η πρώτη Κυριακή είναι του Τελωνου και Φαρισαίου ,η δεύτερη είναι του Ασώτου υιού,η Τρίτη είναι της Απόκρεω ,και η τέταρτη είναι της Τυρινής όπου καταναλώνουμε τα πάντα εκτός από κρέας. 

✓Η λέξη καρναβάλι είναι λατινική και σημαίνει αποχή από το κρέας , όπως το ίδιο σημαίνει και η λέξη Απόκρεω. Όπως βλέπετε πουθενά δεν υπάρχει η λέξη μεταμφίεση . 

✓Αρα το Τριώδιο είναι καθαρά μια εκκλησιαστική περίοδος ,όπου επικρατεί η κατάνυξη και τίποτα άλλο , άρα το Τριώδιο είναι η αρχή της πορείας μας προς τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού. 

Καλό Κάι Ευλογημένο Τριώδιο...


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology