Η φράση «ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΑΛΛΙΩΣ»…


Στην εποχή του Όθωνα, υπήρχε ένας γνωστός κουρελής, ο Μανώλης Μπατίνος. Δεν υπήρχε κανείς στην Αθήνα που να μην τον εγνώριζε, όλοι μάλιστα τον συμπαθούσαν. Πολλοί τού πρόσφεραν ρούχα (παντελόνι, σακάκι…), αλλά αυτός δεν καταδέχονταν να τα πάρει, διότι δεν ήταν ζητιάνος αλλά ποιητής, ρήτορας και φιλόσοφος (έτσι πίστευε…). Καθημερινά στεκόταν σε μια πλατεία και αράδιαζε ότι του κατέβαινε...

 Κάποτε, λοιπόν, έτυχε να περάσει από εκεί ο πολιτικός Ιωάννης Κωλέττης. Ο Μανώλης Μπατίνος τον επλησίασε και τον ερώτησε, αν έχει το δικαίωμα να βγάλει λόγο στη Βουλή. Ο Κωλέττης του είπε, ότι θα του έδινε ευχαρίστως άδεια, αν πετούσε από πάνω του τα παλιόρουχα που φορούσε και έβαζε άλλα.

Την άλλη ημέρα, ο Μανώλης παρουσιάσθηκε στην ίδια πλατεία με τα ίδια ρούχα, αλλά τα είχε γυρίσει ανάποδα, φορούσε δηλαδή, τα μέσα έξω… Ο κόσμος τον κοιτούσε έκπληκτος. Και τότε δια στόματος Μανώλη Μπατίνου ακούσθηκαν οι εξής ιστορικοί στίχοι:
Άλλαξε η Αθήνα όψη, σαν μαχαίρι δίχως κόψη,

πήρε κάτι απ΄την Ευρώπη και ξεφούσκωσε σαν τόπι!

Άλλαξαν χαζοί κουφοί και μας κάναν κλωτσοσκούφι,

άλλαξε και ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς!
Μ' αυτόν τον τρόπο έμεινε έως σήμερα αυτή η φράση, την οποία χρησιμοποιούμε γιά κάποιον, που ενώ αλλάζει επιφανειακά, ο ίδιος μένει αδιόρθωτος.
 
 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology